2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Farmer – újraálmodva

A Humusz Szövetség a Réthy Fashion szigetszentmiklósi újrahasznosítási központjában járt, hogy megnézzék, hogyan lesznek a régi ruhákból új termékek.

Réti Éva 2012-ben alapította meg a Réthy Fashiont, és célja az volt, hogy bemutassa: régi, megunt vagy elhasznált ruhadarabokból is lehet divatos ruhákat készíteni.

Otthonos, inspiráló környezet

Szigetszentmiklósi központjukba 2 éve költöztek be, ahol nemcsak eladótér van, de a tervezés is itt zajlik, és a raktár is itt kapott helyet. Az udvarban pedig különböző programokat is szoktak szervezni – úgymint ruhabörze vagy színtanácsadás.

Az eladótérben termékek széles palettájával találkozhatunk:

Nemcsak ruhákat készítenek, de táskákat, kiegészítőkét, asztaldíszeket is.

Fotó: Réthy Fashion/facebook.com

Nagyon kellemes a környezet, és egyértelművé válik minden látogató számára, hogy bizony itt újrahasznosítás folyik: a bútorok is raklapból vannak, és még az óra is újragondolt alapanyagokból készült. 

Az egyik hátsó szobában születnek a termékek ötletei, Réti Éva itt álmodja meg, hogy melyik alapanyagból mi készüljön. Ha megvan a „prototípus”, akkor a gyártást magát nem itt végzik, hanem a környékbeli varrónőket bízzák meg a feladattal.

Fotó: Réthy Fashion/facebook.com

Rimánkodó ingujjak,
Reményvesztett nadrágszárak

Nagyon sok olyan alapanyag érkezik be hozzájuk, ami korábban a kukában végezte volna. Például tudtátok, hogy a nyári kollekciók úgy készülnek, hogy a farmernadrágok szárát levágják, és készen is vannak a sortok? De ugyanez történik az ingekkel is, így a raktáruk tele van ingujjakkal és nadrágszárakkal. Azonban magánszemélyektől is érkeznek kincsek, például hagyatékból csipkék és függönyök, amik kiváló díszítőelemei lesznek a ruháknak, táskáknak.

Az alapanyagok változatosságának köszönhető a termékek sokszínűsége, egyedisége is, ez viszont egyben kihívást is jelent. Ugyanis a beérkezett anyagokhoz kell a termékeket kitalálni, nem fordítva.

Az ingujjakból például a zöldségekhez, pékárukhoz használt műanyag zacskók kiváltására kapható zsákok teteje fog készülni. A díszes nadrágszárakból pedig különböző méretű táskák lesznek.

Neked ajánljuk
A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Sztárokkal tör be a fenntartható divat világába a Gucci A használt ruha már nem ciki – egyenesen sikk Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam