2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Farmer – újraálmodva

A Humusz Szövetség a Réthy Fashion szigetszentmiklósi újrahasznosítási központjában járt, hogy megnézzék, hogyan lesznek a régi ruhákból új termékek.

Réti Éva 2012-ben alapította meg a Réthy Fashiont, és célja az volt, hogy bemutassa: régi, megunt vagy elhasznált ruhadarabokból is lehet divatos ruhákat készíteni.

Otthonos, inspiráló környezet

Szigetszentmiklósi központjukba 2 éve költöztek be, ahol nemcsak eladótér van, de a tervezés is itt zajlik, és a raktár is itt kapott helyet. Az udvarban pedig különböző programokat is szoktak szervezni – úgymint ruhabörze vagy színtanácsadás.

Az eladótérben termékek széles palettájával találkozhatunk:

Nemcsak ruhákat készítenek, de táskákat, kiegészítőkét, asztaldíszeket is.

Fotó: Réthy Fashion/facebook.com

Nagyon kellemes a környezet, és egyértelművé válik minden látogató számára, hogy bizony itt újrahasznosítás folyik: a bútorok is raklapból vannak, és még az óra is újragondolt alapanyagokból készült. 

Az egyik hátsó szobában születnek a termékek ötletei, Réti Éva itt álmodja meg, hogy melyik alapanyagból mi készüljön. Ha megvan a „prototípus”, akkor a gyártást magát nem itt végzik, hanem a környékbeli varrónőket bízzák meg a feladattal.

Fotó: Réthy Fashion/facebook.com

Rimánkodó ingujjak,
Reményvesztett nadrágszárak

Nagyon sok olyan alapanyag érkezik be hozzájuk, ami korábban a kukában végezte volna. Például tudtátok, hogy a nyári kollekciók úgy készülnek, hogy a farmernadrágok szárát levágják, és készen is vannak a sortok? De ugyanez történik az ingekkel is, így a raktáruk tele van ingujjakkal és nadrágszárakkal. Azonban magánszemélyektől is érkeznek kincsek, például hagyatékból csipkék és függönyök, amik kiváló díszítőelemei lesznek a ruháknak, táskáknak.

Az alapanyagok változatosságának köszönhető a termékek sokszínűsége, egyedisége is, ez viszont egyben kihívást is jelent. Ugyanis a beérkezett anyagokhoz kell a termékeket kitalálni, nem fordítva.

Az ingujjakból például a zöldségekhez, pékárukhoz használt műanyag zacskók kiváltására kapható zsákok teteje fog készülni. A díszes nadrágszárakból pedig különböző méretű táskák lesznek.

Neked ajánljuk
Egy egyszerű, fekete póló kalandos eredettörténete Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Zöld utakon az örökifjú kék textil Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam