2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fészek Részek – Környezetbarát bútorok Magyarországról

A Fészek Részek márka munkásságában a környezettudatosság és a fenntarthatóság első számú szempont: a bútorok különlegessége, hogy okos gyártmányrajzuknak köszönhetően hulladékanyag nélkül előállíthatók.

Bergovecz László 2013 szeptemberében, külföldi tanulóéveiről hazaérve kezdte megfogalmazni a Fészek Részek projektet.

A tervező elmondása szerint a szakma a nomád bútor kategóriába sorolja a Fészek Részek lakberendezési tárgyait. A megjelenés egyszerűségét csak fokozza a könnyen lapra szerelhető tárgyak esetében az a tény, hogy a kiterítve puzzle-jelleggel kapcsolódó alkatrészek mesélnek az előállítási folyamatról.

Ez az őszinteség jól látszik az összeszerelés után is, mivel egyszerű csapolások tartják egyben az elemeket, így kerülve ki a fém alkatrészek alkalmazását, illetve a ragasztó használatát.

Fotó: Fészek Részek/facebook.com

Ez a kirakós játék jellegű illeszkedés azért fontos, mert minimalizálja a hulladéktermelést. „Hulladékcsökkentésre való törekvések persze vannak az esztétikai szempontokból kiinduló tárgytervezéskor is, de mindaddig, amíg nem rendeljük alá a formát az etikai megközelítésnek, a fennmaradó nyesedékanyag 10x (!) több lesz. Ezt hívom környezettudatos megközelítésnek” – vallja  Bergovecz László.

A tervező természetesen nem hoz kompromisszumot a felületkezelő anyagokat illetően sem.

A gyártás során használt impregnáló és színezőanyagok nem károsítják a környezetet és nem tartalmaznak olyan adalékokat sem, amelyeknek a kipárolgása egészségre ártalmas lenne.

Fotó: Fészek Részek/facebook.com
Neked ajánljuk
Lehet szép a partra mosott szemét? A hulladék nemcsak ártalom, de jókedv forrása is lehet Laborban növesztett fák szoríthatják vissza a bútoripar számlájára írható erdőírtást Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást
Tovább a forrásra: stillblog.hu
Vissza
Hírfolyam