2019. július 23., Lenke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élesztőgombákból készül csomagolás Lengyelországban

A kombucha készítésekor használt eljárással, baktériumok és élesztőgombák segítségével készíti egy lengyel dizájner hallgató a Scobyt, amely a folpack és a műanyag zacskó környezetbarát utódja lehet.

Roza Janusz a poznańi School of Form végzős hallgatója olyan eljárást akart kidolgozni, amellyel a farmerek maguk „termeszthetnék” termékeik csomagolását.

A baktériumokat és élesztőgombákat tartalmazó folyadékban formálódik – mintegy két hét cukorral és szerves hulladékkal való táplálás után – az a finom membrán, amely kiszárítva könnyű termények, magok, saláták tárolására alkalmas.

A Scoby áttetsző, könnyen formálható, sőt: emberi fogyasztásra alkalmas és átveszi a benne tárolt élelmiszerek aromáját Fotó: www.rozajanusz.com

„A jövő farmere a Scoby előállítása során nem csak egy lebomló – sőt, akár elfogyasztható! – csomagolóanyagra tesz szert, a gyártás során keletkező mellékterméket a koncentráció függvényében trágyaként vagy mint probiotikus ital hasznosíthatja.”

– mondta el az Inhabitat.comnak a Golden Pin Design díjjal elismert termék megálmodója, aki abban bízik, hogy a jövő csomagolóipara nem hogy szennyezni nem fogja a Földet és a talajt, de egyenesen táplálhatja is azt.

Fotó: www.rozajanusz.com
Neked ajánljuk
Buszra és beporzókra várva Egy sportcipő, amelyben mindenkinek kicsi az ökolábnyoma Fenntartható eszcájg, egy kis csavarral Az egyre extrémebb időjárás első áldozatává lehet egy amerikai kisváros Az az igazi, amikor a pedagógusok is játszva tanulnak
Tovább a forrásra: inhabitat.com
Vissza
Hírfolyam