2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élesztőgombákból készül csomagolás Lengyelországban

A kombucha készítésekor használt eljárással, baktériumok és élesztőgombák segítségével készíti egy lengyel dizájner hallgató a Scobyt, amely a folpack és a műanyag zacskó környezetbarát utódja lehet.

Roza Janusz a poznańi School of Form végzős hallgatója olyan eljárást akart kidolgozni, amellyel a farmerek maguk „termeszthetnék” termékeik csomagolását.

A baktériumokat és élesztőgombákat tartalmazó folyadékban formálódik – mintegy két hét cukorral és szerves hulladékkal való táplálás után – az a finom membrán, amely kiszárítva könnyű termények, magok, saláták tárolására alkalmas.

A Scoby áttetsző, könnyen formálható, sőt: emberi fogyasztásra alkalmas és átveszi a benne tárolt élelmiszerek aromáját Fotó: www.rozajanusz.com

„A jövő farmere a Scoby előállítása során nem csak egy lebomló – sőt, akár elfogyasztható! – csomagolóanyagra tesz szert, a gyártás során keletkező mellékterméket a koncentráció függvényében trágyaként vagy mint probiotikus ital hasznosíthatja.”

– mondta el az Inhabitat.comnak a Golden Pin Design díjjal elismert termék megálmodója, aki abban bízik, hogy a jövő csomagolóipara nem hogy szennyezni nem fogja a Földet és a talajt, de egyenesen táplálhatja is azt.

Fotó: www.rozajanusz.com
Neked ajánljuk
Müskinn: különleges találkozásokból születő táskák Egy játékosnak tűnő modell a települések jövőjét mutatja meg Sea-art: izgalmas művészi kollaboráció korallokkal A klíma mesterséges alakításának kérdése kilépett a nagypolitika porondjára Varázslatos Magyarország, a közelünkben lévő természeti szépségekkel
Tovább a forrásra: inhabitat.com
Vissza
Hírfolyam