2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Étkészlet konyhai hulladékból

Kosuke Araki a mindennaposnak számító háztartási hulladékból, illetve a zöldség- és húspiac hulladékából készít letisztult, minimalista edényeket.

A környezetszennyezés napjainkban már nem pusztán a levegőt vagy közvetlen (szárazföldi) környezetünket veszélyezteti, hanem elérte a tengereket és óceánokat is. A fejünkben még él a ragyogó fotókon megjelenített, legendásan tiszta tenger képe, a valóság azonban már egészen más: a tengerek tele vannak hulladékkal, amelyek közül talán a legszembeötlőbb a műanyagból készült termékek (szívószálak, evőeszközök, tányérok, poharak) tömeges jelenléte.

Kosuke Araki hitvallása szerint a jövőnket mi magunk is alakíthatjuk, s éppen ezért reménykedik abban, hogy sokkal kevesebb (vagy egyenesen nulla) műanyag lesz az életünk része a jövőben. Alkotóként folyton keresi az utat, hogy olyan tárgyakat tervezzen, amelyekhez nem használnak műanyagot, s melyek segítségével a természettel nagyobb összhangban élhetünk.

Fotó: Kosuke Araki

A 2013-ban indult Food Waste Ware, valamint az Anima projektjei keretében újrahasznosította a saját háztartásában és a közeli ételpiacon keletkezett hulladékokat. Az étkezés, vagy egy piaci nap után a szemetesbe kerülő húsféleségek és zöldségek új életre kelnek általa, hogy étkezésre használt edényekké, poharakká és tányérokká váljanak.

Az egyszerű formákat követő, minimalista edények fekete színét az eljárás során a növényi és állati alkotóelemekből felszabaduló szén adja. A még képlékeny „biomassza” összetartásához állati eredetű ragasztót használ a művész, az edények ellenállóságát és csillogó szépségét pedig a hagyományos japán lakkművesség alkalmazásával éri el.

A több ezer éves múltra visszatekintő és nagy tapasztalatot igénylő Urushi technikát (mely alapvetően a kínai lakkfa nedvét használja fel több rétegben) is újragondolta némiképp Kosuke Araki. A lakkréteg viszkozitását növelve további hulladékokat is beépített az edényekbe: rizst és tofut is kevert a gyantaszerű anyagba, megteremtve ezzel nemcsak a természet és a természetből táplálkozó ember, hanem az ősi és a jelenkori technikák harmóniáját is.

Neked ajánljuk
Többször használatos csomagolásokat tesztel a McDonald’s Németországban Keltsük életre a falakat! A növények zenéje zökkent ki a város zúgó monotóniájából Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: design.hu
Vissza
Hírfolyam