2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bosszantó szemét? Értékes alapanyag!

Egy rágógumit átlagosan néhány percig rágunk, majd eldobjuk – de ettől sajnos még nem tűnik el. Az angliai Anna Bullus elhatározta, hogy összegyűjti és újrahasznosítja a kidobott rágókat. Az utcai hulladék így új életet kezdhet mint köztéri szemetes vagy éppen kávéspohár, számolt be a Bbc.com nyomán a Korkorosgazdasag.hu.

Évente milliárdos nagyságrendben fogynak a rágógumik világszerte, ezek jelentős része pedig az utcán végzi, ami minden járókelő számára bosszantó, ráadásul feltakarításuk óriási pluszterhet jelent az önkormányzatok számára. A cigarettacsikk után ugyanis az eldobott rágógumi előfordulása a leggyakoribb a közterületeken. 

Körülbelül 10 évvel ezelőtt Anna Bullus egy projekthez tanulmányozta az utcai szemeteseket, hogy megvizsgálja, mit lehet belőle újrahasznosítani, és mit nem.

A nőt megdöbbentette, mennyi rágógumit tartalmaznak a szemetesek, melyeket senki nem hasznosít újra.

Kulcsra akasztható rágógumigyűjtő Fotó: facebook.com/Gumdrop ltd

A rágógumi fő összetevője a szintetikus gumi, amely hasonlít a műanyaghoz. Az anyagot poliizobutilénnek nevezik, ugyanebből az alkotóelemből készül a kerékpárok gumibelsője is.

A legnagyobb kihívás az volt Anna számára, hogyan gyűjtse össze a rágógumit. Erre a célra egy rózsaszín, gömb alakú kukát tervezett, amelybe kifejezetten csak rágógumit lehet dobni – a dolog pikantériáját az adja, hogy maguk a szemetesek is újrahasznosított rágókból készülnek.

Rágógumiból rágógumigyűjtő Fotó: facebook.com/Gumdrop ltd

Először a Winchester Egyetem 8000 fős campusán tesztelték a kis rózsaszín kukákat, ahova 11-et telepítettek a gyűjtőedényekből. Az újrahasznosított rágóból kávéspoharak készültek, melyeket a diákok kaptak meg, így hamar nagy sikere lett a projektnek.

A rágógumiból egy worcesteri üzemben készítenek tárgyakat, a gyártás során újrahasznosított műanyagot adnak a gumihoz. Így a késztermékek gumiaránya változó, de legalább 20 százalékos. A keveréket innen már csak formába kell önteni és meg is születik egy új használati tárgy: pohár, utcai szemetes, cipőtalp vagy éppen gumicsizma.

Fotó: facebook.com/Gumdrop ltd
Neked ajánljuk
Egy frappáns megoldás, hogy a tartós tényleg többször használatos is legyen Az elviteles is lehet esztétikus, sőt, egyben környezetbarát is Régi hagyomány, új alapanyag – plasztikladikot avatott a PET Kupa Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: korkorosgazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam