2019. augusztus 24., Bertalan
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átlátszó fa forradalmasíthatja az építkezést

Az átlátszó fa nem csupán környezetbarát építőanyag, de számos más jó tulajdonsága is van, amelyek egy napon még igen népszerűvé tehetik.

Az elmúlt évben a Marylandi Egyetem kutatói azon dolgoztak, hogy létrehozzanak egy olyan faanyagot, amely korábbi jó tulajdonságainak nagy részét ugyan megőrzi, ám átlátszó, illetve áttetsző.

Dr. Liangbing Hu, az egyetem anyagtudományi és műszaki karának mérnöke szerint mindez olyan jól sikerült, hogy az új, átlátszó anyag még keményebb, ellenállóbb is, mint a hagyományos faanyagok, ráadásul számos kevésbé környezetbarát anyagot pótolhatnak a jövőben a segítségével.

Az átlátszó fa többek között az üveget és az egyre szélesebb körben alkalmazott műanyagokat válthatná fel.

Fadarab átalakítása Fotó: University of Maryland

Liangbing Hu hozzátette, hogy jelenleg a városok arculatát nagyrészt az acélból és üvegből készült épületek, építmények határozzák meg, míg reményei szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt kaphatnak a biológiailag lebomló, átlátszó faanyagok is, amelyek hőszigetelő tulajdonsága is kedvező. Így például a fűtést, és ezzel együtt a levegőbe kerülő szennyező anyagok mértékét is csökkenthetnék.

Az átlátszó fa elkészítéséhez elsőként a fa természetes színanyagát távolítják el, majd pedig – egy gyanta segítségével – ellenállóbbá teszik az anyagot.

Az első lépéshez nagyjából úgy kell eltávolítani a fa sárgás színét adó lignint, ahogyan azt a papírgyártás során is teszik, míg a második lépés alkalmával a fák szállítószöveteibe epoxit (egyfajta gyanta) juttatnak, ami ellenállóbbá teszi az anyagot. Végül az így elkészült anyag a fa kedvező tulajdonságainak megőrzése mellett az eredeti anyagnál keményebb, ellenállóbb, és ráadásul „átlátszóbb” is lesz.

Borítóép: University of Maryland

Neked ajánljuk
Parafa ház – az új építészeti innováció Parafa ház – az új építészeti innováció Egy „Kádár-kocka” is lehet környezetbarát Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának Indonézia ragaszkodik a pálmaolajhoz
Tovább a forrásra: eloben.hu
Vissza
Hírfolyam