2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ehető papír mentheti meg a méhek életét

A méhek nagyon fontosak a saját túlélésünkben is, hiszen óriási szerepük van az ökoszisztémánk fenntartásában. Egy új találmány rengeteg rovar életét mentheti meg azzal, hogy táplálékot biztosít nekik az egyre hosszabb nektárgyűjtő útvonalaik során.

Az már talán mindenkinek teljesen egyértelmű, hogy ha a méhek kihalnak, a saját életünk is veszélybe kerül: szükségünk van ugyanis rájuk ahhoz, hogy élelmiszert tudjunk termelni. A rovarirtó szerek és az élőhelyek eltűnése azonban egyre csak tizedeli a számukat, és ha ez így folytatódik, az élelmiszeriparunk óriási bajba kerül.

Azt már kevesebben tudják, hogy nemcsak a méhek számára mérgező irtószerek, hanem a városok terjedése is fontos szerepet játszik abban, hogy a rovarok ilyen rossz helyzetben vannak.

Egyre több ugyanis a betonos terület, kevesebb a növény, a méheknek pedig hosszabb és hosszabb utat kell bejárniuk ahhoz, hogy nektárt találjanak. Rengeteg közülük végelgyengülésben pusztul el, mert nem jut elég táplálékhoz a hosszú utak során.

Erre találhatott most megoldást egy cég, amely a méhek számára ehető papírokat gyárt. A papírban egy speciális glükóz található, amely energiát ad az állatoknak ahhoz, hogy folytathassák a hosszú útjukat a nektár felé.

A papírt bármilyen hétköznapi tárgyon felhasználhatjuk, így a városi életünkbe is szépen begyűrűzhet, esélyt adva a méheknek ahhoz, hogy túléljenek Fotó: www.beesavingpaper.com

Persze az is ökológiai katasztrófával fenyegetne, ha a méhek rászoknának ezekre a papírokra, és nem poroznák be a virágokat – csakhogy a „méhmentő papír”, vagyis a „Bee Saving Paper” készítői erre is gondoltak. A papírban olyan magvakat rejtettek el, amelyeket a méhek szétszórnak, és amelyekből új növények, úgynevezett mézontófüvek (Lacy Phacelia) hajtanak ki. Ez már csak azért is szerencsés, mert a mézontófűvel a méhek képesek táplálkozni, így minél több van belőle, az állatoknak annál jobb.

A papírt olyan UV-foltokkal is ellátták, amelyek segítenek a méheknek rájönni, hogy élelmet találtak. Így biztosan nem fogják ignorálni az új találmányt, ami aktívan hozzájárulhat a méhek, és így az emberiség megmentéséhez is.

Neked ajánljuk
Új ruhadarabként folytatják a megunt svéd pulóverek A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat A kreatívipar megkerülhetetlen szerepet játszik a környezetileg is fenntartható termelésben Bizonyítékot találtak arra, hogy víz van a Holdon Egy ipari csarnok is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: fyouture.met.com
Vissza
Hírfolyam