2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szemétből épített szabadidőparkot az Audi

A rotterdami kikötő vizére készített az élővilágnak és a helyi közösségnek is kedvező úszó szigeteket a folyókból eltávolított hulladékból az Audi Környezetvédelmi Alapítványa és a Recycled Island Foundation.

Az együttműködés keretében az Audi a folyókban és kikötőkben műanyagfelfogó medencéket telepít, hogy megakadályozza a műanyaghulladékok tengerbe jutását. Az így kinyert műanyagot új és innovatív célra használják fel a projekt résztvevői: különböző technológiák, köztük sajtolás, hegesztés és háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával

hatszögletű műanyag szigeteket állítanak elő belőle, amelyek hosszú távon javítják a környékbeliek, illetve a folyók halállományának és más élőlényeinek életkörülményeit.

Az első növények és ejtőzők is birtokba vették már a szigeteket  Fotó: Audi AG/facebook.com

A rotterdami műanyag sziget összfelülete 140 négyzetméter, öt négyzetméteres műanyag elemekből áll, amelyekre növényeket lehet telepíteni. E célra moha éppúgy használható, mint akár többméteres fák. A legtöbb blokk nyitott szerkezetű, amelyen áthatolhatnak a növények gyökerei, a vízfelszín alatt sűrű szövedéket alkotva.

Ez algáknak és más vízinövényeknek is ideális élőhely, de élelemforrásként is szolgál a folyó élővilága számára.

A szigetek mozgathatók, így különösen sokrétűen használhatók, s ebédszünet alatti kiülőként vagy épp a kikötőbeli szabadtéri koncertek színpadául vagy nézőteréül is szolgálhatnak.

A parkhoz szükséges műanyaghulladékot saját tervezésű gyűjtőmedencéivel szűrte ki a projektpartner a Nieuwe Maas folyó vízéből, amit azután műanyag szigetekké dolgozott fel. A növényekkel betelepített felület máris a környékbeliek és a látogatók kedvelt pihenőhelyévé vált.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam