2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már készül az otthoni kuka, amelyik felismeri, mit dobunk bele

Az Oscar nevű készülék egyszerű döntést hoz, ha szemetet teszünk bele: újrahasznosítható vagy nem. Ennek függvényében szétválogatja a hulladékot, így már csak a megfelelő konténerbe kell majd dobni azt.

A globális felmelegedés mellett az emberiségnek egy másik, igen súlyos problémával is meg kell küzdenie: az egyre nagyobb mennyiségben termelődő szeméttel. Sokszor komoly probléma, hogy a háztartási szemetet nem szelektíven gyűjtjük össze, pedig ha ezt tennénk, már az is komoly segítséget jelentene az újrahasznosításban. Az amerikai Autonomus Inc. ezért egy új megoldással állt elő.

A cég a napokban indította el az Oscar nevű eszköz Kickstarter-projektjét.

A készüléket a világ első, mesterséges intelligencián alapuló szemeteseként hirdetik, amely képes eldönteni, hogy a beledobott szemét újrahasznosítható-e, és ennek megfelelően küldi egyik vagy másik tartályába azt.

A hálózatról üzemelő, Wi-Fi-n keresztül kommunikáló Oscar egy 640x480 pixel felbontású kamerát kapott, amely képes „megnézni” a beledobott szemetet. Ezután a háttérben meghúzódó neurális hálózat segítségével megpróbálja kitalálni, pontosan mi lehet az, és meghatározni, hogy újrahasznosítható vagy nem újrahasznosítható dologról van-e szó.

A Kickstarteren legolcsóbban 299 dollárért (kb. 111 ezer forint) lehet előrendelni a készüléket, cserébe a szállítást már 2018 októberére ígérik, de egyelőre csak az Egyesült Államokon belül. De egy olcsóbb megoldás mindenki rendelkezésére áll: praktikusabb, ha eleve (alig) termelünk szemetet.

Borítókép: Kickstarter.com

Neked ajánljuk
A fenntarthatóságot szem előtt tartva alkotó magyar fotósok és formatervezők mutatkoztak be Romániában A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk Mi vár a papírra az út végén? 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam