2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mindent elözönlő műanyagból építenek bárkát egy szebb jövőért

Két utazásszervező, egy tervezőmérnök és egy tradicionális hajóépítő család sarja fogott össze, hogy megtisztítsa Kenya strandjait – erőfeszítéseik gyümölcse egy 22 méter hosszú bárka lesz, amellyel Afrika legelmaradottabb térségeibe is elviszik a műanyag okozta természeti katasztrófa hírét.

A flipflop papucs könnyű, egyszerű és nem utolsósorban olcsó viselet. Nem csoda hát, hogy a gyorsan elhasználódó lábbeli ekkora népszerűségnek örvend világszerte, Afrika nehéz körülmények között élő lakosai körében is.

Ez a magyarázata annak, hogy csak a papucsokból 50 000 darabot találtak a kenyai tengerpart megtisztítására felesküdött önkéntesek.

Az áramlatok Malajziából, Thaiföldről, Indiából, Kínából és Sri Lankáról is szállítanak ide szemetet, volt mit összegyűjteni. A mintegy 30 tonnányi vegyes műanyaghulladékot egy 200 kilométerre található újrahasznosító üzemben dolgozzák fel – hajó készül majd belőle.

Épül a Flipflopi prototípusa Fotó: Al Jazeera English/youtube.com

Flipflopi lesz a neve a nem éppen tradicionális alapanyagból, de a nyolc évszázados eljárások alkalmazásával készülő bárkának is, amellyel a projekt tagjai több mint 5 ezer kilométert tesznek majd meg Afrika partjai mentén, hogy hulladékgyűjtő akciókat szervezzenek, újrahasznosító üzemeket ismerjenek meg, és minél több ember figyelmét hívják fel a műanyag okozta problémákra, az újrahasználat és újrahasznosítás fontosságára.

Borítókép: The Flipflopi Expedition/facebook.com

Neked ajánljuk
Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket Etikusan készülő magyar játékok hívják fel a figyelmet a veszélyeztetett fajok sorsára Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: artistsandclimatechange.com
Vissza
Hírfolyam