Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A csatornacsőlakás lehet az új trend Hongkongban

Mivel Budapestnél alig kétszer nagyobb alapterületen 7,3 millióan élnek, Hongkongban állandóan a lakhatási lehetőségek bővítésén gondolkoznak. James Law helyi építész átalakított csatornacsövekből tervezett lakóegységeket, melyek nemcsak környezetbarátak, de megoldást jelenthetnek az égető lakáshiányra is.

Hongkongban jelenleg körülbelül 200 ezer ember él a függőleges nyomornegyedekben: a 35-100 méter magas toronyházakban az átlagosan 6 négyzetméter alapterületű  „koporsólakásokat” horribilis áron (átszámítva akár 25 ezer forintos négyzetméteráron) adják ki a bérlőknek. Ehhez képest minőségi ugrás lenne a legújabb ötlet, az átalakított betonelem. A csődarabok vadonatújak, nem építési bontásból származnak, tehát „áthasznosított” (repurposed) jellegűek: a meglévő tárgyat új módon hasznosítják.

Fotó: Jameslawcybertecture.com

A csatornaszelvényeket otthonos módon berendeznék olcsó átmeneti otthonoknak. James Law helyi építész 2 darab 2,5 méter átmérőjű betonelemből 10 négyzetméteres mikrolakást alakított ki.

Fotó: Jameslawcybertecture.com

Az O-Pod kísérleti lakóelemeket olyan foghíjtelkeken helyeznék el, ahol hagyományos építkezés nem kivitelezhető. Mivel a betonelemek 22 tonnát nyomnak, a mikrolakásokat nem is kell összerögzíteni, elég egymásra rakni és egy külső fémlépcsővel összekötni őket.

Fotó: Jameslawcybertecture.com

 A betonelemeket már most is tömegesen gyártják, tehát viszonylag olcsón hozzáférhetők, mondta Law. Gyártási technológiájuk kiforrott, anyaguk kivételesen erős, hiszen föld alatti használatra tervezték őket. A szubtrópusi klímájú városállamban a betonelemek jó védelmet nyújtanának a gyakori esőzések és tájfunok ellen. Law szerint körülbelül 15 ezer dollárból megvásárolható és kialakítható egy O-Pod lakóelem, ami mind alapterületre, mind árban fele az átalakított konténerlakásoknak. A túlzsúfolt Hongkongban minden ötletet megfontolnak.

Fotó: Jameslawcybertecture.com
Neked ajánljuk
Tényleg az újrahasznosítás a jövő: íme, a mobil csempegyár A fémkacatok fényes, új élete Önfenntartó, hulladékmentes ház a jövőből Közösségi adománygyűjtés a Hogy tetszik lenni? programért Európában a duplájára nőtt a villanyautók eladása
Tovább a forrásra: 365.reblog.hu
Vissza
Hírfolyam