2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élelmiszer-hulladékból virágcserép

A világméretű élelmiszerhulladék-probléma is ihlette azt az újonnan tervezett virágcserepet, amely szerves anyagból készül, nem szennyezi a környezetet, és ha túl nagyra nő benne a növényünk, cserepestül kiültethetjük.

A Bionicraft alkotta meg az Alphapot nevű virágcserepet, amely azonban jóval több egy egyszerű cserépnél. Egyelőre még csak elvben létezik, és támogatókra várnak, hogy elindulhasson a gyártás.

A tipikus cserepek kerámiából, terrakottából vagy éppen műanyagból készülnek, ezek azonban nem képesek biológiai úton lebomlani. Élelmiszer-hulladékból készült társuk azonban igen.

A gyártás során a növényi maradványokat lebontják, ledarálják, így egy masszát kapnak, melyet aztán megszárítanak és formába préselnek. Normál esetben ez a hulladék a szemétlerakókba kerülne, így azonban új életet kezdhet.

Fotó: LAB BIONICRFAT/youtube.com

Maga a forma is különleges. A cserép felső része négyzet alakú, hogy többet is egymás mellé illeszthessünk belőle – akár egy konyhai minikertet is létre tudunk így hozni.

Még egy ügyes tervezésű elem növeli a szokatlan virágcserép felhasználhatóságát: az alsó fele bordázott. Ennek szerepe, hogy ha kiültetjük szabad földbe a növényünket, a cserép nagyobb felületen érintkezik a talajjal, és gyorsabban bomlik le. Ráadásul értékes tápanyagok szabadulnak fel belőle, amit a növények hasznosíthatnak.

Neked ajánljuk
Megint egy pólóval közelebb kerültünk a környezetbarát öltözködéshez A trendi cipők is lehetnek fenntarthatók Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének Folyamatosan nő az elektromos töltőpontok száma A MOL újra a Dow Jones Fenntarthatósági Indexében
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam