2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Recycling és slow fashion dizájnertáskákba öntve: ez a RePityke

A RePityke sztorija egy barátsággal, hirtelen jött szabadidővel és rengeteg nagyszülőktől örökölt ruhával kezdődött még 2015 tavaszán. Az újrahasznosított anyagokkal dolgozó táskamárka megálmodóival a rebellivemagazin.hu készített interjút.

Honnan indult a RePityke, és milyen céllal hívtátok életre a márkát? 

A célunk a kezdetekben az volt, hogy a számunkra oly kedves textíliák ne a szemétben végezzék, hanem valamilyen formában tovább éljenek. Azonnal éreztük, hogy a táskákban találjuk meg azt a vonalat, ahol a legjobban ki tudjuk használni az anyagok adta lehetőségeket.

Régi, nagyszülőktől örökölt ruhákból és egyéb maradék anyagokból alkottok új táskákat. Hogyan kell pontosan elképzelnünk ezt a folyamatot?

Kezdetben a saját nagyszüleinktől örökölt ruhákat használtuk fel egy-egy táska elkészítéséhez, ma már azonban majd minden ismerősünktől kapunk anyagokat. Egyelőre három táskatípusunk van, melyekből igyekszünk időről időre egy kollekciót kialakítani, emellett egyedi megrendeléseket is vállalunk, szeretnénk a vásárlóinkat is bevonni az alkotás folyamatába.

Fotó: RePityke/facebook.com

Sokan, sokféleképpen próbálkoznak az áthagyományozódás gesztusán keresztül működésbe hozni a fenntarthatósági törekvést; mi az, amivel ti újat tudtok nyújtani ezzel kapcsolatban? Hogyan válnak frissé, maivá a termékek?

A nálunk vásárolt táska biztos, hogy nem jön veled szembe. Ugyanis egy-egy nadrágból, nyári ruhából, szoknyából vagy hulladék bőrből csak egy táskát tudunk megvarrni. Azok, akik saját anyagot hoznak, vagy maguk választják ki a táskájuk alapanyagait, mintáját, a recycling és az alkotás folyamata által igazán különleges kapcsolatot alakítanak ki az új táskájukkal.

Hiszünk a slow fashionben és abban, hogy az anyagokhoz lehet kötődni. Ezt a fajta kis szériás egyediséget ma Magyarországon recycling vonalon kevesen képviselik – a RePityke ilyen.

Fotó: RePityke/facebook.com

A magánéletetekben, a mindennapokban milyen konkrét cselekedetekkel segítitek a fenntartható világ elérését?

A környezettudatos életmódot természetesen a hétköznapjainkban is próbáljuk kivitelezni. Úgy gondoljuk, hogy minden apró cselekedetünknek, amit a fenntartható világért teszünk, ereje van. A műhelyünket úgy alakítottuk ki, hogy a kapott használt ruhák, még mielőtt a szabóasztalunkra kerülnének, körbejárnak a barátok és rokonok között. A további felhasználás során pedig igyekszünk minél kevesebb textilhulladékot termelni, és azt is felhasználjuk kisebb méretű kiegészítőinkben.

Az interjú teljes szövege a rebellivemagazine.com oldalon olvasható.

Neked ajánljuk
A megunt bőrruhák is kaphatnak új esélyt Egy hörpintésnyi merengés Florida aggasztó jövője felett Egy új csempe is bizonyítja: a tojáshéjnak sincs keresnivalója a szeméttelepeken Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: rebellivemagazine.com
Vissza
Hírfolyam