2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mese az optimista, a pragmatikus és a realista kenyérpirítóról

Egy londoni dizájnstúdió elengedte a fantáziáját, és megkísérelt választ adni az elektronikai hulladékok gyártásának és újrahasznosításának legnagyobb kihívásaira. Rögtön három megoldással rukkoltak elő!

A The Agency of Design csapatát egy elektronikai hulladékot feldolgozó telepre tett látogatás, egészen konkrétan az egy centiméteres kockákra ledarált kisgépek és a rossz hatékonysággal kinyert alapanyagok látványa indította arra, hogy közelebbről megvizsgálják az újrafeldolgozást és javítást támogató tárgytervezés lehetőségeit.

Arra jutottak, az újrahasznosítás sokkal egyszerűbb és jövedelmezőbb lehetne, ha maguk a gyártók végeznék el – ez teremthetne motivációt a könnyen javítható, szétszerelhető tárgyak megtervezésére.

Szilánkok szelektálásra várva Fotó: agencyofdesign.co.uk

Mintaprojektjükhöz a kenyérpirítóra esett a választásuk. Viszonylag kis méretük és olcsóságuk miatt ezek a gépek ugyanis nagyon gyakran végzik a kommunális hulladékban, ami nemcsak környezetkárosító gyakorlat, de nagyon sok hasznos nyersanyag elpazarlásával is jár. 

A három kenyérpirító terve háromféle megközelítésben teremti meg az alapanyagok körforgását.

Az optimista

Az optimista kenyérpirító robusztus, több generációt kiszolgáló darab. A jelenleg is nagy hatásfokkal újrahasznosítható alumíniumból készült, könnyen hozzáférhető és helyettesíthető alkatrészekből. Kevés mozgó részt alkalmaztak – a kenyérszeleteket mozgatható karokon foglalnak helyet – ami tovább csökkenti a meghibásodási lehetőségét.

Fotó: agencyofdesign.co.uk

A pragmatikus

A pragmatikus modell a gyártó és a vásárló összekapcsolásával garantálja, hogy a hulladék nem kerül ki a körforgásból. Ez a kenyérpirító több kisebb, külön javítható és működtethető egységből áll. A kis egységeket úgy tervezték meg, hogy egy postaládába is bedobhatók legyenek, így a javítás könnyen elintézhető.

Fotó: agencyofdesign.co.uk

Ha a készülék javíthatatlan, következhet az újrahasznosítás. A polimerek esetében ez akkor igazán gazdaságos, ha csak azonos összetételű, azonos módon kezelt műanyagok keverednek a folyamat során. Ha ez a gyártónál valósul meg, egy darab akár 8-9 alkalommal is bent maradhat a körforgásban. 

A realista

Az igazán olcsó és ezért legnépszerűbb darabok esetében arra az ellentmondásra igyekezett választ találni a dizájnstúdió, hogy az újrahasznosítás során a munkaigényes, alapos szétszerelés gazdaságilag nem jutányos, a gépesített folyamatok (darálás, olvasztás) pedig rossz hatásfokúak.

A realista kenyérpirítóhoz különleges illesztéseket terveztek. A speciális összeszerelésnek köszönhetően a kiszolgált darabok egy vákuumkamrában gyorsan, egy gombnyomással és kis rombolással részeikre bonthatók.

Forrás: The Agency Of Design/vimeo.com
Fotó: agencyofdesign.co.uk
Neked ajánljuk
Hulladékból készült képek biztatnak újrahasznosításra Cegléden Fűrészporból környezetbarát műanyag Sikeresen teljesítette klímavédelmi vállalásait a Facebook Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: agencyofdesign.co.uk
Vissza
Hírfolyam