2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megszépült a fenékpusztai madármentő állomás

Két fiatal, vállalkozó szellemű festőművésznek köszönhetően a Fenékpuszta Madárgyűrűző és Madármentő Állomás épületére rá sem lehet ismerni. Horváth Csongor Gergő és Őri Kristóf a régióban egyedülálló street art dekorációt készített, amely felhívja a figyelmet a madár- és környezetvédelemre.

Horváth Csongor Gergő képzőművész a Sokszínű Vidék megkeresésére elmondta, ő leginkább a festészeten belül papíron, vásznon dolgozik, főként akvarellel készít figuratív és portréképeket, valamint két éve beltéri faldekorációkat is, de a kültéri falfestésben is régóta szerette volna magát kipróbálni.

Fotó: Horváth Csongor Gergő

„Kisebb kül- és beltéri dekorációkat Kristóffal mindketten készítettünk már, így jött a közös kültéri falfestés gondolata. Hosszas falfelület-keresés után először a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás és a MÁV munkatársai voltak nyitottak az elképzelésünkre” – nyilatkozta Csongor, aki a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte diplomáját 2006-ban. Mivel az objektum erős felújításra szorult, az egész projekt az ötlettől a kivitelezésig mintegy két és fél hónapot vett igénybe, az épület falainak alapozását és az augusztusi kánikulát is beleszámítva.

Fotó:  Kecskés Kerese Bendegúz

Az állomás felületein mindkét művésznek vannak egyéni alkotásai: Kristófé a barkós- és a függőcinege, Csongoré pedig a jégmadár. Közös alkotásuk az épület hat oszlopára komponált hatalmas rétisasfej.

A fiatalok bíznak benne, hogy a jó példával sikerül lehetőséget nyitni további hasonló művek létrehozására is. Céljuk a street art műfaján belül és a festészetben való fejlődés, valamint az igényes művek létrehozása, hogy az emberek is nyitottabbak legyenek az ilyen jellegű kezdeményezések felé, és a falfestészetben a szépséget keressék.

„Pozitívabb, barátságosabb környezetet szeretnénk teremteni általa, és fontosnak tartjuk, hogy minél magasabb színvonalú alkotások kerülhessenek ki a közösségi térbe.”

Az MME logóját Őri Kristóf és Varga Júlia festették fel az épületre.

Neked ajánljuk
Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam