2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A banánhéj is öltöztet

Egy újabb ígéretes startup vállalat, a Circular System a textiliparon belül állt elő úttörő kezdeményezéssel. Gondoltad volna, hogy a reggeli smoothie-hoz használt vagy a munka közben bekapott banán héjából akár textil is előállítható? A Circular System Agraloop módszerét pontosan erre fejlesztették ki.

A vállalkozás honlapjáról az is kiderül, hogy évente körülbelül 100 milliárd banánt fogyasztunk el a Földön, amelyből 270 millió tonnányi banánhéj landol a kukában. Ezt a hulladékot vagy elégetik, vagy egyszerűen hagyják elrothadni – mindkét esetben a levegő szennyezettségét, illetve az üvegházhatást fokozzuk vele.

Pedig egy új, innovatív módszernek köszönhetően a banánhéjból textil készíthető.

Az Agraloop segítségével nemcsak banánból, de az ananász leveleiből, lenből, kenderből és a cukornád aratása során keletkezett hulladékból is természetes szálak állíthatók elő, amelyek felhasználhatók a textilgyártás során – emelte ki Tamás Cintia, a rebellivemagazin.com szerzője.

Agraloop – a Global Change Award 2018-as győztese Fotó: Andrew Mark Schulenburg/vimeo.com

A cég két másik nagyszabású technológiát is kifejlesztett. Az egyik a Texloop, amely során a ruhagyárakban keletkező textilmaradékokból, illetve használt ruhákból állítanak elő textíliát. A másik, az Orbital pedig az előző két módszert ötvöző eljárás, amellyel kiváló minőségű termékek gyárthatók.

A fenntartható divat még mindig sok fejlesztési lehetőséget rejteget magában. Az ehhez szükséges kutatások ugyan nem olcsók, és elég lassan haladnak, de kétségtelenül ez a helyes irány, és úgy tűnik, sok szakmabeli és vásárló is elkötelezett a téma iránt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Circular System áprilisban aratott hatalmas sikere.

A vállalat egy 350 000 dolláros támogatást nyert el, majd ismert márkák figyelmét is felkeltette a Global Change Awardon.

A H&M és a Levi’s mellett több luxusdivatház és sportswear brand is érdeklődött a technológiáik iránt.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: rebellivemagazine.com
Vissza
Hírfolyam