2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Remodel, avagy a régi bútorok új élete

A retró tömegbútorok újragondolásával és felújításával foglalkozó Remodel Stúdió nemcsak tudást és munkát ad hátránnyal induló fiataloknak, de az új életre keltett régi darabokkal a környezetvédelemért és a szemléletformálásért is sokat tesz.

A Remodel Stúdió ötlete 2013-ban született meg, amikor Kis Mónika és a Tudásklaszter csapata Szegeden egy közösségi irodát szeretett volna berendezni használt, de felújított bútorokkal. Hamar kiderült azonban, hogy a felújítás nemcsak drága, de vállalkozó kedvű szakembert se sikerült találniuk – írja a tudatosvasarlo.hu.

Így az ötlet a fiókban maradt egészen addig, míg egy pályázati kiírás kapcsán eszükbe nem jutott, hogy talán képezhetnének ők maguk ilyen munkára hozzáértő embereket.

Az 50-es, 60-as évek tömegbútoraival dolgoznak, amelyekhez többnyire adományként, lomtalanítások vagy felajánlások révén jutnak hozzá Fotó: Remodel/facebook.com

A programba olyan alacsony képzettségű, regisztrált munkanélküli fiatalokat vontak be, akiknek nem volt sok esélyük az elhelyezkedésre, hátránnyal indultak a munkaerőpiacon.

Az ötlet bevált; a tevékenység a támogatási program leteltével is működik, a fiatalok továbbra is alkalmazásban vannak a stúdiónál, a társadalmi vállalkozás pedig önfenntartóvá vált.

Fotó: Remodel/facebook.com

Választásuk azért esett a néhány évtizedes retró bútorokra, mert viszonylag sok van belőlük, könnyen elérhetőek, nem drágák, ugyanakkor mégis jó alapanyagból – többnyire fából – készültek, azaz könnyen javíthatók, újíthatók.

2016 óta már egy bemutatótermet is magukénak tudhatnak Fotó: Remodel/facebook.com

A dizájn kitalálásában Kis Mónika mellett Varsányi Anna díszlettervező is részt vesz.

A tervezési és felújítási munkálatok célja, hogy a megkopott, elnyűtt tárgyak egyszerű forma- és színvilágú, esztétikus, mégis praktikus és jó minőségű bútorként szülessenek újjá.

Megbízáson alapuló felújításokat nem vállalnak, mert alapvetően nem hagyományos kárpitos- vagy asztalosműhelyt szerettek volna létrehozni – az elvétve még működő kisvállalkozások konkurenciájaként –, hanem régi darabok felhasználásával saját termékeket akarnak piacra dobni. Kimondott céljuk az is, hogy az újrahasználatra, újratervezésre alapozó környezetbarát gondolkodást népszerűsítsék.

Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam