2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Remodel, avagy a régi bútorok új élete

A retró tömegbútorok újragondolásával és felújításával foglalkozó Remodel Stúdió nemcsak tudást és munkát ad hátránnyal induló fiataloknak, de az új életre keltett régi darabokkal a környezetvédelemért és a szemléletformálásért is sokat tesz.

A Remodel Stúdió ötlete 2013-ban született meg, amikor Kis Mónika és a Tudásklaszter csapata Szegeden egy közösségi irodát szeretett volna berendezni használt, de felújított bútorokkal. Hamar kiderült azonban, hogy a felújítás nemcsak drága, de vállalkozó kedvű szakembert se sikerült találniuk – írja a tudatosvasarlo.hu.

Így az ötlet a fiókban maradt egészen addig, míg egy pályázati kiírás kapcsán eszükbe nem jutott, hogy talán képezhetnének ők maguk ilyen munkára hozzáértő embereket.

Az 50-es, 60-as évek tömegbútoraival dolgoznak, amelyekhez többnyire adományként, lomtalanítások vagy felajánlások révén jutnak hozzá Fotó: Remodel/facebook.com

A programba olyan alacsony képzettségű, regisztrált munkanélküli fiatalokat vontak be, akiknek nem volt sok esélyük az elhelyezkedésre, hátránnyal indultak a munkaerőpiacon.

Az ötlet bevált; a tevékenység a támogatási program leteltével is működik, a fiatalok továbbra is alkalmazásban vannak a stúdiónál, a társadalmi vállalkozás pedig önfenntartóvá vált.

Fotó: Remodel/facebook.com

Választásuk azért esett a néhány évtizedes retró bútorokra, mert viszonylag sok van belőlük, könnyen elérhetőek, nem drágák, ugyanakkor mégis jó alapanyagból – többnyire fából – készültek, azaz könnyen javíthatók, újíthatók.

2016 óta már egy bemutatótermet is magukénak tudhatnak Fotó: Remodel/facebook.com

A dizájn kitalálásában Kis Mónika mellett Varsányi Anna díszlettervező is részt vesz.

A tervezési és felújítási munkálatok célja, hogy a megkopott, elnyűtt tárgyak egyszerű forma- és színvilágú, esztétikus, mégis praktikus és jó minőségű bútorként szülessenek újjá.

Megbízáson alapuló felújításokat nem vállalnak, mert alapvetően nem hagyományos kárpitos- vagy asztalosműhelyt szerettek volna létrehozni – az elvétve még működő kisvállalkozások konkurenciájaként –, hanem régi darabok felhasználásával saját termékeket akarnak piacra dobni. Kimondott céljuk az is, hogy az újrahasználatra, újratervezésre alapozó környezetbarát gondolkodást népszerűsítsék.

Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete Sok területen van szükség a változásra Almahéjból óraszíj – itt az ideje, hogy minden hulladék hasznosuljon Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam