2019. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladék a tisztaság szolgálatában

Az Izlandi Művészeti egyetem végzős hallgatója, Soley Thrainsdottir a Tisztítás Stratégiái című projektjében arra vállalkozott, hogy vidéken is könnyen hozzáférhető, természetes nyersanyagokból készítsen fenntartható tisztítószereket.

Thrainsdottirt az a felismerés indította kísérletezésre, hogy az izlandi húsfeldolgozó és faipari üzemekben keletkező melléktermékek gyakran megsemmisítésre kerülnek anélkül, hogy a más célokra történő felhasználásukat fontolóra vennék.

Fenyőtüskékből és az izlandi lovak zsírjából és szőréből állított elő tisztítószereket és takarítóeszközöket.

A vágóhidakon korábban megsemmisítésre kerülő zsírból szappan, a nagyon tartós és hőálló lószőrből pedig kefe és partvis készült. A fenyőolaj fertőtlenítő hatása miatt különösen alkalmasnak bizonyult tisztítószer előállítására. A fenyőtüskékből nyert hamuból pedig karcmentes és antiszeptikus tulajdonságú súrolószer készült fém- és üvegtárgyak fényesítéséhez.

Fotó: Soley Thrainsdottir/youtube.com

Soley Thrainsdottir termékeivel annak az ellentmondásnak a feloldására törekedett, hogy miközben tisztaságorientált világunkban mindenre hajlandók vagyunk a közvetlen környezetünkben található piszok eltüntetéséért, az erre használt tárgyakkal és vegyszerekkel a tágabb környezetünket szennyezzük. 

Fotó: soleythrains.com
Neked ajánljuk
A svéd bútorgyártó szobai kiskerttel rukkolt elő (Gondolat)ébresztő cipők Ki ne dobd, abból lesz a robotod! Propolisz – A természet házi csodaszere „Válogatós vagyok” – társasjátékosztó workshop pedagógusoknak!
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam