2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hínárból készült ruha a zölddivatipar új reménysége

A divat az egyik legszennyezőbb iparággá vált: a mikroszálas ruhák mosásával temérdek poliészter-mikrorostot juttatunk a vizekbe, és iszonyú mennyiségű kemikáliát ömlesztenek a természetbe a ruhagyárak is. Ahhoz, hogy csökkenjen a szektor ökolábnyoma, komposztálható ruhákra van szükség. 

A diszkontdivat olcsó termékeinek haszonélvezői vagyunk. Azonban ezek valódi árát csak akkor látjuk, ha a gyártásuk súlyos természeti és társadalmi hatásait is figyelembe vesszük: a környezetszennyezést és a harmadik világban embertelen körülmények között dolgoztatott tömegeket – fogalmaz a portfolio.hu megjelent írásában Kriston László.

Fotó: maxpixel.net

A divatiparban dolgozó innovátorok szorgosan dolgoznak azon, hogy új természetes forrásokat találjanak a textilgyártáshoz.

Sorra került már a gyapotfa (Ceiba pentandra, angolul kapok tree), az alma, a narancs, mezőgazdasági hulladékok, a kávézacc, a kókusz, a kender – semmilyen lehetőség nem kerüli el a figyelmüket.

A hínár lesz a befutó a kifutón?

Több minden szól a tengeri hínár mellett. Egyrészt az egyik leggyorsabban növekvő organizmus a Földön, tízszer gyorsabban nő, mint a bambusznád. Ökológiai értelemben azért is kiváló alapanyag, mert mosásakor nem kerülnek szennyező, mesterséges, poliészterből lemorzsolódó mikrorostok a vízbe, amikkel ma már tele vannak folyóink, tavaink és az ivóvizünk is.

Fotó: pixabay.com

A New York-i AlgiKnit nevű startup alapítója és innovációs igazgatója a 26 éves Tessa Callaghan, aki a Columbia Egyetem kutatócsoportjával együttműködve biopolimereket gyárt, amelyekből fonalak „sajtolhatók ki”. Cégét nemrég beválogatták egy startup-gyorsító programba, idén pedig elnyert egy százezer euróval járó díjat is.

A hínárból készült ruha előnye, hogy a megunt vagy elhasználódott darabok a földben gyorsan komposztálódnak, de akár takarmányként is hasznosíthatók.

Az új alapanyag gazdaságilag is hasznos alternatíva, hiszen a gyártáshoz használt hínárt akvafarmokon termesztik, kontrollált körülmények között, ami munkát ad a halászoknak a halászidényen kívüli hónapokban is. A New York-i cég most a hínáralapú póló és sportcipő prototípusán dolgozik.

Neked ajánljuk
A Casio is érzi már az idők szelét A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam