2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úgy tűnik, a moszatok szinte mindenre alkalmasak

A moszatokat az ember a legváltozatosabb területeken hasznosította már a mezőgazdaságtól a konyhaművészeten át a divatig. Könnyen lehet, hogy a műanyag csomagolások egyeduralmát is az alga töri majd meg.

Világszerte egyre több vállalkozás kísérletezik azzal, hogy algából biológiailag lebomló, sőt akár emberi fogyasztásra alkalmas csomagolóanyagot állítson elő.

Az indonéziai székhelyű Evovare tészták vagy hamburgerek csomagolására alkalmas zacskókat készít. Képzeljük csak el, hogy az instant tésztaleves mellé csomagolt fűszereket tasakostul keverhetjük el a forró vízben: nemcsak a szemetet spórolhatjuk meg ezzel, de az algából számos hasznos ásványi anyaghoz is juthat a szervezetünk.

Instant tészta fűszerekkel és algával. Az alga tartósítószer nélkül évekig eláll Fotó: Evoware/youtube.com

Az algából előállított sűrítőanyag – úgynevezett agar-agar – több vállalkozást is megihletett. A Lolivare koktélos poharakat, az AMAM pedig zacskókat, töltőanyagot és fóliát is készít belőle.

Az Algopack nevű vállalkozás nemcsak csomagolóanyagokat, de gyerekjátékokat is készít barna algából.

Ha ezek a termékek a természetben végeznék, sem lennének ártalmasak, sőt: trágyaként is megállnák a helyüket Fotó: www.evoware.id

Az olykor akár ehető, de mindenképp biológiailag lebomló csomagolások jól illeszkednek a körkörös gazdaság elveihez.

Neked ajánljuk
A szőrme szerelmesei is kaptak egy esélyt a fenntarthatóságra A mosógép ideje lejárt? Akik biztosan nem unják a banánt Emlékezetünkben már biztosan megőrizzük Óriási érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót
Tovább a forrásra: lilligreen.de
Vissza
Hírfolyam