2019. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úgy tűnik, a moszatok szinte mindenre alkalmasak

A moszatokat az ember a legváltozatosabb területeken hasznosította már a mezőgazdaságtól a konyhaművészeten át a divatig. Könnyen lehet, hogy a műanyag csomagolások egyeduralmát is az alga töri majd meg.

Világszerte egyre több vállalkozás kísérletezik azzal, hogy algából biológiailag lebomló, sőt akár emberi fogyasztásra alkalmas csomagolóanyagot állítson elő.

Az indonéziai székhelyű Evovare tészták vagy hamburgerek csomagolására alkalmas zacskókat készít. Képzeljük csak el, hogy az instant tésztaleves mellé csomagolt fűszereket tasakostul keverhetjük el a forró vízben: nemcsak a szemetet spórolhatjuk meg ezzel, de az algából számos hasznos ásványi anyaghoz is juthat a szervezetünk.

Instant tészta fűszerekkel és algával. Az alga tartósítószer nélkül évekig eláll Fotó: Evoware/youtube.com

Az algából előállított sűrítőanyag – úgynevezett agar-agar – több vállalkozást is megihletett. A Lolivare koktélos poharakat, az AMAM pedig zacskókat, töltőanyagot és fóliát is készít belőle.

Az Algopack nevű vállalkozás nemcsak csomagolóanyagokat, de gyerekjátékokat is készít barna algából.

Ha ezek a termékek a természetben végeznék, sem lennének ártalmasak, sőt: trágyaként is megállnák a helyüket Fotó: www.evoware.id

Az olykor akár ehető, de mindenképp biológiailag lebomló csomagolások jól illeszkednek a körkörös gazdaság elveihez.

Neked ajánljuk
Van, aki nem tud lemondani a fültisztító pálcikáról Nem csak a környezet, a társadalomtudatos dizájn előtt is érdemes kalapot emelni Van, aki a vízen is megveti a lábát A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Lefotózták az első tisztán elektromos Škodát
Tovább a forrásra: lilligreen.de
Vissza
Hírfolyam