2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fából vasparipa

A my Boo nevű német startup járművei még a biciklik mezőnyében is különösen öko és fair daraboknak számítanak: vázaik ugyanis Ghánában készülnek, mégpedig bambuszból.

A vázak alapanyaga nemcsak környezetbarát, hanem lényegében ingyen van: a növény vadon terem, 20–30 méteresre nyúlik, és ha kivágták, három év alatt újra megnő.

Bár a bamuszbicikli nem új keletű találmány, a my Boo megalapításához kellett némi fantázia és bátorság. Európában a múlt század elején több ezer bambuszbicikli készült, de az ötlet feledésbe merült. A helyi lakosság támogatására az ENSZ korábban indított foglalkoztatási programot Ghánában, de az ennek keretében gyártott bambusz kerékpárokra nem volt kereslet, az akciót leállították.

Fotó: www.my-boo.de

Sokadik nekifutásra...

Kwabena Danso, egy diplomás filozófus az egyetem elvégzése után visszatért a szülőfalujába, és a helyiek megsegítésére szervezte meg a bambuszvázak készítését. A my Boo alapítói, Jonas Stolzke és Maximilian Schay elsőéves közgazdász hallgatók egy ilyen kétkerekűről készült fotót látva döntötték el, hogy a bambuszbiciklikre alapozzák vállalkozásukat.

Fotó: www.my-boo.de

A vázakat Ghánában gyártják, tisztességes bérekért. Egy darab elkészítése majdnem 80 órányi kézi munka. Most több mint negyven ember jut így keresethez, de a cél 60 munkahely megteremtése.

A vállalkozás jövedelméből Kwabena Danso iskolát készül építeni és működtetni.

Fotó: www.my-boo.de

Az egyedi járműveket Németországban szerelik össze az ott megszokott minőségű alkatrészekből.

Neked ajánljuk
Buszra és beporzókra várva Fenntartható eszcájg, egy kis csavarral Egy sportcipő, amelyben mindenkinek kicsi az ökolábnyoma Fejleszti termékei energiahatékonyságát a Rockwool Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam