2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fából vasparipa

A my Boo nevű német startup járművei még a biciklik mezőnyében is különösen öko és fair daraboknak számítanak: vázaik ugyanis Ghánában készülnek, mégpedig bambuszból.

A vázak alapanyaga nemcsak környezetbarát, hanem lényegében ingyen van: a növény vadon terem, 20–30 méteresre nyúlik, és ha kivágták, három év alatt újra megnő.

Bár a bamuszbicikli nem új keletű találmány, a my Boo megalapításához kellett némi fantázia és bátorság. Európában a múlt század elején több ezer bambuszbicikli készült, de az ötlet feledésbe merült. A helyi lakosság támogatására az ENSZ korábban indított foglalkoztatási programot Ghánában, de az ennek keretében gyártott bambusz kerékpárokra nem volt kereslet, az akciót leállították.

Fotó: www.my-boo.de

Sokadik nekifutásra...

Kwabena Danso, egy diplomás filozófus az egyetem elvégzése után visszatért a szülőfalujába, és a helyiek megsegítésére szervezte meg a bambuszvázak készítését. A my Boo alapítói, Jonas Stolzke és Maximilian Schay elsőéves közgazdász hallgatók egy ilyen kétkerekűről készült fotót látva döntötték el, hogy a bambuszbiciklikre alapozzák vállalkozásukat.

Fotó: www.my-boo.de

A vázakat Ghánában gyártják, tisztességes bérekért. Egy darab elkészítése majdnem 80 órányi kézi munka. Most több mint negyven ember jut így keresethez, de a cél 60 munkahely megteremtése.

A vállalkozás jövedelméből Kwabena Danso iskolát készül építeni és működtetni.

Fotó: www.my-boo.de

Az egyedi járműveket Németországban szerelik össze az ott megszokott minőségű alkatrészekből.

Neked ajánljuk
Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai A kávészsákok alapanyaga adhat új lökést a fenntartható bútoriparnak Elszakadni a földtől, kiszakadni a mindennapokból A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam