2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kókuszból készült lábbelik

A környezet és a természet védelme iránt elkötelezett vásárlók kedvence lehet az az indiai cipőmárka, amely a bőrhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkező darabjait teljes egészében növényi alapanyagokból állítja elő.

Az ázsiai országban pörög a bőripar, ám ez nemcsak nagy bevételeket, de hatalmas környezetszennyezést is eredményez. Ezt kívánja ellensúlyozni a Malai a helyi kókuszipar hulladékának újrahasznosításával:

egy biokompozit bőrhelyettesítőt fejlesztettek ki, amely bakteriális cellulóztechnológia felhasználásával, fenntartható módon állítható elő.

Fotó: made-from-malai.com

Az ötlet Zuzana Gombosova és Susmith Suseelan fejéből pattant ki: a szlovák lány Londonban tanult dizájnt, majd Bombaybe ment dolgozni. Az új alapanyagokat kutató tervezőlányt a mikroorganizmusok kiaknázhatósága foglalkoztatta. A kókuszvízzel történő, bakteriális cellulóz növesztésébe a gépipari dizájner, Suseelan is be tudott kapcsolódni.

A környékükön rengeteg kókuszolaj-sajtoló működik, ezek melléktermékeivel kezdtek kísérletezni.

Fotó: made-from-malai.com

A barna kókusz sterilizált, tápláló vizébe baktériumkultúrát raknak, majd két hétig hagyják növekedni a cellulózt. Zselészerű réteg keletkezik a felszínen, amit aztán további, kímélő eljárásoknak vetnek alá.

Banán- és kenderrosttal is ellátják némelyik mintát, majd megnyújtják, kiszárítják, lágyítják és vízállóvá is teszik.

Az eredmény: biológiailag lebomló, vegán, vízálló, rugalmas, papírra és bőrre egyaránt emlékeztető termékek sora – számolt be a Homegrown alapján a Nuus.

Neked ajánljuk
Sok kis öltés sokra megy Instant megoldás – így a zacskós leves is lehet környezetbarát Fenntartható divatmárkák számára képez szakembereket a Budapesti Metropolitan Egyetem A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: nuus.hu
Vissza
Hírfolyam