2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem minden fenntartható, ami annak szeretne látszani

Szerencsére a divatban is egyre elterjedtebb a fenntarthatóság, azonban ha a hangzatos hívószavak mögé nézünk, gyakran kiderül: számos alapanyag van, amely közel sem olyan környezetbarát, amilyennek elsőre tűnik.

Van bőr a ...

Az állatok sorsát szívükön viselők találkozhattak már az ökobőr és a vegán bőr kifejezésekkel: az esetek többségében sajnos műbőrről van szó. A műbőr szintetikus anyag, amely kőolajszármazékokból készül, így valójában minden, csak nem környezetbarát, és nagyon jelentős az ökológiai lábnyoma – hívja fel a figyelmet a Marie Claire.

Fotó: Luka Siemionov/Pexels

mégsem ász az ananász?

Egyre többféle (növényi) alternatívából készítenek egyfajta bőrre hasonlító anyagot: ezek egyike például az „ananászbőr”. Ezek egyrészt dicséretes újítások és izgalmas újdonságok, másrészt azonban fontos tudnunk, hogy maga az újrahasznosítás nem mindig a legfenntarthatóbb opció. A folyamat viszonylag energiaigényes, ráadásul sok vegyszer alkalmazásával is járhat.

Ananászból készült fehér színű bőrhelyettesítő Fotó: Piñatex/Wikimedia Commons

a kisebbik rossz

Egyre többször jelenik meg a divatvilágban a pamut fenntartható(bb) alternatívájaként a bambusz, amely ugyan valóban gyorsabban nő, mint a gyapot, és kevesebb vegyszert is igényel, a feldolgozása azonban cseppet sem környezetbarát. A bambusz erős, szilárd rostokkal bíró növény.

Ezeknek a rostoknak a megpuhításához jóval több vegyi anyagra van szükség, míg olyan lágyságú fonalat tudnak előállítani belőle, amiből már akár zokni, harisnya vagy póló készülhet.

Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
Dorawyn: „Lassú divat” egy apokaliptikus látomás jegyében Íme, az otthoni kertészkedés jövője A földműveskabátok második élete Ismét erdőtüzek tombolnak az Északi-sarkvidéken Koppenhága lesz az építészet soron következő fővárosa
Tovább a forrásra: marieclaire.hu
Vissza
Hírfolyam