2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyomtatott utcabútor háztartási hulladékból

Hogyan hasznosítható a háztartásunkban keletkezett hulladék úgy, hogy közben városképet is fejleszt?

A Nyomtasd ki a városodat (Print Your City) formabontó kezdeményezés Hollandiából indult el 2016-ban a The New Raw stúdió jóvoltából azzal a céllal, hogy városról városra haladva egyre több országban választ adjanak arra a kérdésre, mit kezdhetünk a műanyaghulladékkal.

Legújabb, „Zero Waste Future” című görög projektjük keretében a lakosok megtervezik, a robotok pedig háztartási hulladékból, 3D-nyomtatással megvalósítják az új utcabútorokat.

A The New Raw programja egyben a társadalmi felvilágosítás egyszerű és nagyszerű példája is. A kezdeményezés nemcsak a környezetvédelemről alkotott fogalmaink fejlesztésében segít, hanem társadalmi edukációt is végez: a civilek a saját maguk tervezte padokon üldögélhetnek a saját városukban, mindezt a saját műanyaghulladékukból előállítva.

Minden utcabútorhoz tartozhat virágtartó, kerékpártartó, könyvespolc vagy akár kutyatál is Fotó: thenewraw.org

A műanyagnak van egy komoly „tervezési hibája”. Úgy tervezték, hogy örökké megmaradjon, de legtöbbször egyszer használjuk, majd eldobjuk. A Print Your City ötletével arra törekszünk, hogy megmutassuk, a műanyagot valóban lehet tartósan használni, és mindezt úgy, hogy közben értéket teremt – nyilatkozta Panos Sakkas és Foteini Setaki, a The New Raw alapítói.

Fotó: The New Raw/facebook.com

A kezdeményezés hátteréről és a megvalósítás útjáról részletes, további képeket tartalmazó leírás az Octogonon olvasható.

Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete Hogy a vízi növényvilág mire nem algalmas?! Almahéjból óraszíj – itt az ideje, hogy minden hulladék hasznosuljon Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam