2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyomtatott utcabútor háztartási hulladékból

Hogyan hasznosítható a háztartásunkban keletkezett hulladék úgy, hogy közben városképet is fejleszt?

A Nyomtasd ki a városodat (Print Your City) formabontó kezdeményezés Hollandiából indult el 2016-ban a The New Raw stúdió jóvoltából azzal a céllal, hogy városról városra haladva egyre több országban választ adjanak arra a kérdésre, mit kezdhetünk a műanyaghulladékkal.

Legújabb, „Zero Waste Future” című görög projektjük keretében a lakosok megtervezik, a robotok pedig háztartási hulladékból, 3D-nyomtatással megvalósítják az új utcabútorokat.

A The New Raw programja egyben a társadalmi felvilágosítás egyszerű és nagyszerű példája is. A kezdeményezés nemcsak a környezetvédelemről alkotott fogalmaink fejlesztésében segít, hanem társadalmi edukációt is végez: a civilek a saját maguk tervezte padokon üldögélhetnek a saját városukban, mindezt a saját műanyaghulladékukból előállítva.

Minden utcabútorhoz tartozhat virágtartó, kerékpártartó, könyvespolc vagy akár kutyatál is Fotó: thenewraw.org

A műanyagnak van egy komoly „tervezési hibája”. Úgy tervezték, hogy örökké megmaradjon, de legtöbbször egyszer használjuk, majd eldobjuk. A Print Your City ötletével arra törekszünk, hogy megmutassuk, a műanyagot valóban lehet tartósan használni, és mindezt úgy, hogy közben értéket teremt – nyilatkozta Panos Sakkas és Foteini Setaki, a The New Raw alapítói.

Fotó: The New Raw/facebook.com

A kezdeményezés hátteréről és a megvalósítás útjáról részletes, további képeket tartalmazó leírás az Octogonon olvasható.

Neked ajánljuk
A meghitt esték fénye egy palackba rejtve Szellemhálók új szerepben Fenntartható eszcájg, egy kis csavarral Catering műanyag hulladék nélkül Nem eltévedt az orosz iparvárosban bóklászó jegesmedve, hanem eleve fogságban nevelhették fel
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam