2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy játékosnak tűnő modell a települések jövőjét mutatja meg

A SPACE10, az IKEA koppenhágai kutató- és dizájnlaboratóriuma bemutatta a SolarVille fantázianévre hallgató tervet. A gyerekjátéknak tűnő makett egy abszolút komoly terv és javaslat, amely alapján akár egy komplett fenntartható települést is fel lehetne építeni.

A tervezés legfontosabb szempontja a fenntarthatóság volt, így a kis faházakon több helyen is felbukkannak a napelemek. A több tervezőiroda által összerakott projekt akár a valóságban is működhet – írja a Designboom nyomán a travelo.

Az energia áramlását kis LED-lámpákkal modellezték. Ez a vizuális elem segít abban, hogy könnyebben átlássuk az energia útját a településen belül.

Fotó: space10.io

Nem szükséges minden házat fenntartható energiaforrással ellátni, egy jól szervezett elosztórendszer segítségével mindenkinek juthat elegendő energia – ami egyben azt is jelenti, hogy az energiavásárlással gazdát cserélő pénz a közösségen belül marad.

A tervezők szerint az ehhez hasonló mikrohálózatok egészen új lehetőségeket nyitnak a hagyományos, centralizált energiaszolgáltatással szemben.

Fotó: space10.io
Neked ajánljuk
A hulladék hozhatja újra lendületbe a divatipart A kávészsákok alapanyaga adhat új lökést a fenntartható bútoriparnak Egy kultikus fenyőfa mesébe illő megmenekülése Megint a műholdak tűntek fel fényfüzérként az égen (videókkal) A kriptovalutáknál alkalmazott technológia a művészi aukciókra is betette a lábát...
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam