2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

100 „újrahasznosíthatatlan” műanyag szatyor – 1 dizájnos hangszóró

Mióta Kína bezárta kapuit a nyugati világ hulladéka előtt, egye nagyobb fejtörést okoz a fejlett világ szemete. Egy fiatal brit tervezőcsapat be akarja bizonyítani, hogy a kizárólag elégetésre érdemesnek tartott műanyag szatyrok izgalmas alapanyagként szolgálhatnak.

A Gomi nevű brightoni tervezőcsapat jópofa és kreatív megoldással állt elő a lágy műanyaghulladék, például a reklámszatyrok újrahasznosítására. Az alapanyagot újra képlékennyé teszik, és kézi és digitális eljárások alkalmazásával izgalmas megjelenésű hangszóróházakat készítenek belőlük.

Minden Bluetooth-hangszóró előállításához 100 műanyag szatyornak megfelelő mennyiségű hulladékot hasznosítanak újra.

Tom Meades alapító a Bölcsőtől bölcsőig (cradle-to-cradle) terméktervezés, a káros környezeti hatások nélkül működő körkörös gazdaság híve. Ezért esett a választása egy olyan alapanyagra, amely Nagy-Britanniában újrahasznosíthatatlannak van kikiáltva, és jellemzően a hulladékégetőkben végzi.

Fotó: Gomi/kickstarter.com

A projekt egyelőre kis léptékben működik, a vállalkozás felfejlesztése érdekében a Gomi Kickstarter-kampányt indított. 

Neked ajánljuk
Van, aki minden lépésével a klímatudatosságért áll ki Nem csak a futókörnél, a körkörös gazdaságban is jeleskedik az Adidas Ettől a lámpától az arcunk is felderül Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget
Tovább a forrásra: design-milk.com
Vissza
Hírfolyam