2019. augusztus 18., Ilona
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Divatba jöttek a nyugtalanító csíkok

Ed Hawkins klímakutatónak különleges érzéke van az éghajlatkutatás tényeinek könnyen emészthető tálalásához. Az elmúlt száz év hőmérséklet-változását bemutató színskálája aggasztó üzenete ellenére a legváratlanabb helyeken tűnik fel, az autók karosszériájától egészen a papucsokig. 

Ed Hawking, a Readingi Egyetemen található Nemzeti Légkörtudományi Központ kutatója korábban is törekedett arra, hogy a laikusok számára nehezen befogadható grafikonokat könnyen értelmezhető formába öntse, de a klímacsíkokkal sikerült valóban a legszélesebb közönség számára is fogyasztható szemléltető eszközt létrehoznia:

Az egymás mellett sorakozó sávok az 1850 és 2017 közti évek relatív átlagos középhőmérsékletét jelenítik meg, a színek jól érzékeltetik az elmúlt években különösen felgyorsult melegedést.

Fotó: www.zazzle.co.uk

A csík és a klímaváltozással kapcsolatos tudatosság népszerűsítése érdekében változatos termékeken is megjelenik a különleges dizájn, amely másokat is megihletett. Kevin Pluck brit szoftvertervező mérnök például egy videóanimációt készített a klímacsíkokból:

Fotó: Kevin Pluck/facebook.com
Neked ajánljuk
Ámulatba ejtő ékszerek számítógép-alkatrészekből Nem fáradoztak „héjába” – itt a burgonya bútorlap! Valóban jót tesznek a vegánok a Földnek – írja egy kiszivárgott hivatalos jelentés Környezetbarát startupokkal is dolgozik az IKEA Életveszélyes a lébényi erdő
Tovább a forrásra: vox.com
Vissza
Hírfolyam