2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Divatba jöttek a nyugtalanító csíkok

Ed Hawkins klímakutatónak különleges érzéke van az éghajlatkutatás tényeinek könnyen emészthető tálalásához. Az elmúlt száz év hőmérséklet-változását bemutató színskálája aggasztó üzenete ellenére a legváratlanabb helyeken tűnik fel, az autók karosszériájától egészen a papucsokig. 

Ed Hawking, a Readingi Egyetemen található Nemzeti Légkörtudományi Központ kutatója korábban is törekedett arra, hogy a laikusok számára nehezen befogadható grafikonokat könnyen értelmezhető formába öntse, de a klímacsíkokkal sikerült valóban a legszélesebb közönség számára is fogyasztható szemléltető eszközt létrehoznia:

Az egymás mellett sorakozó sávok az 1850 és 2017 közti évek relatív átlagos középhőmérsékletét jelenítik meg, a színek jól érzékeltetik az elmúlt években különösen felgyorsult melegedést.

Fotó: www.zazzle.co.uk

A csík és a klímaváltozással kapcsolatos tudatosság népszerűsítése érdekében változatos termékeken is megjelenik a különleges dizájn, amely másokat is megihletett. Kevin Pluck brit szoftvertervező mérnök például egy videóanimációt készített a klímacsíkokból:

Fotó: Kevin Pluck/facebook.com
Neked ajánljuk
A használt maszkból is lehet alapanyag? Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé A jövőkutató szerint nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: vox.com
Vissza
Hírfolyam