2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csukából is lehet csuka?

Európa egyetlen halbőrfeldolgozója, egy izlandi cég környezetbarát módon állít elő halbőrt, amelyből a klasszikus tehénbőrnél erősebb bőrtermékek készíthetők.

Az Atlantic Leather jelenleg az egyetlen vállalat Európában, amely halbőrcserző műhellyel rendelkezik. Izland északi partján 1994 óta dolgozzák fel a lazac, a sügér, a tőkehal és a farkashal bőrét – írja a BBC nyomán az Origo.

A halbőr iránti fokozódó érdeklődés csökkentheti a veszélyeztetett kígyó- és aligátorfajok bőrtermékei iránti keresletet. Sőt, a halbőr használatának elterjedése hosszabb távon csökkentheti a tehénbőr felhasználását is.

A cég az összes halat fenntartható állományokból kapja meg, izlandi, norvég és Feröer szigeteki halászflottáktól. A halbőr barnítási folyamata a klasszikus tehénbőripar eljárásával szemben a lehető leginkább környezetbarát. Az eljáráshoz az Izlandon elterjedt geotermikus energiát használják.

A halbőr kilencszer erősebb, mint a hasonló vastagságú bárány- vagy tehénbőr, ezért sokkal tartósabb is Fotó: Atlantic Leather/facebook.com

Az Atlantic Leather természetes, nem szennyező festékeket használ. A bőr ára halfajonként változik, de például a lazacbőrből 12 dollárba (nagyjából 3500 forintba) kerül egy négyzetméter. 

Neked ajánljuk
A fenntarthatóságot szem előtt tartva alkotó magyar fotósok és formatervezők mutatkoztak be Romániában A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola A nyomtatható és újrahasznosítható telefonok vethetnek véget a nyersanyagpazarlásnak
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam