2019. november 16., Ödön
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha az ember és a természet leleményessége találkozik...

Elfelejthetjük az alumíniumból vagy éppen műanyagból készült fülhallgatókat. A szintetikus biológia világában az alkatrészeket nem fröccsöntik, hanem laborokban sarjadnak.

A Helsinkiben található Aivan tudományközi dizájnstúdió mutatta be a Korvaa-t, az első olyan fejhallgatót, amely kizárólag mikrobákkal előállított anyagokból készült – írja az Inhabitat.

A tárgy különleges jelentőségét az adja, hogy egy olyan jövőt vetít előre, amelyben a mérnöktudomány és a biológia eredményeit ötvöző szintetikus biológia eljárásainak köszönhetően búcsút mondhatunk a szénalapú gazdaságnak, és egy fenntarthatóbb, körkörös biogazdaságra állhatunk át. 

A projektben részt vevő biológusok, tervezőmérnökök, művészek és filmkészítők azért döntöttek a fejhallgató megvalósítása mellett, mert a változatos jellemzőkkel rendelkező alkatrészek elkészítésével érzékeltethették a technikában rejlő korlátlan lehetőségeket.

Fotó: VTT/youtube.com

Mindegyik fejhallgató hat, eltérő tulajdonságokkal rendelkező alkotóelemből készült: enzimes eljárással előállított cellulózból, a keret 3D-nyomtatással formált biológiailag lebomló műanyagból (PLA), a belső, szivacsszerű borítás gombából, a fülhallgató belső borítása bio-szintetikusan előállított pókfonálból. Alkalmazták ezeken felül baktériumokkal előállított cellulóz és gombafonal, valamint fehérje és növényi cellulóz ötvözeteit is, a tökéletes anyagtulajdonságok elérése érdekében.

Neked ajánljuk
Lehet a műanyag értékes? Ananásszal a fenntartható textiliparért Amikor elkészül egy termék, egy jövőbeli szemét is megszületik Afrika az éghajlatváltozás által leginkább érintett kontinens Lyukas a zoknid? Kihajítanád? Stop(pold meg)!
Tovább a forrásra: inhabitat.com
Vissza
Hírfolyam