2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Parafa ház – az új építészeti innováció

Első ránézésre olyan, mint egy falumúzeum egyik háza, pedig nem a múlt, hanem a jelen és a jövő egyik lehetséges forradalmasítója áll szemben velünk: a Cork House elnevezésű projekt fenntartható építészeti gondolatvilágával hívta fel magára a figyelmet, főszerepben a parafával.

A Temze egy kis szigetén öt, ezüstszürke piramis emelkedik ki a tájból, farkasszemet nézve a távoli Eton Collage sziluettjével. A ház azonban nagyon más, mint a környezet: monolit falai és a tető is teljes egészében biológiailag megújuló anyagból, parafából készült. Előregyártott elemekből áll, helyben szerelték össze, habarcs és ragasztó használata nélkül.

Fotó: www.architecture.com / © Ricky Jones

Poháralátét, tábla, palackok dugói, horgászúszók – mindenki számára ismert lehetőségek a parafa felhasználására. Ezeknél azonban sokkal kevesebb szó esik a vízálló és hőszigetelő tulajdonságairól, amely a Cork House tervezése során vezérmotívum volt. A paratölgy kérgét óvatosan, kézzel kell lehámozni, ellenben nem kell kivágni a fát, Portugália és Spanyolország adja a világ parafatermelésének 80%-át, és ennek nagy részét továbbra is borosüvegek dugóiként hasznosítják.

Fotó: www.architecture.com / © Ricky Jones

A Cork House építői, Matthew Barnett Howland, Dido Milne és Oliver Wilton teljesen új szintre emelték a parafa mint építőanyag felhasználását. Egy hatéves kutatási periódus előzte meg az építkezést.

Azt szerettük volna megnézni, hogy milyen az, ha az elejétől a végéig minden egyes tervezési momentumban a fenntarthatóság az első számú alapelv.

„Nem azt mondjuk, hogy a parafa a megoldás az építőipar összes problémájára, de rámutat arra, hogy az eddig használt megközelítéseken és módszereken változtatni kell és lehet is” – mondta. 

Fotó: www.architecture.com / © Ricky Jones

A felhasznált parafát robotok alakították és faragták meg. Tervezői szerint bár a környezetbarát épületek sokszor külsőre ugyanolyanok, mint a hagyományos házak, de a Cork House különleges textúrájával olyan, mint egy rozskenyér, és nagyon látszik rajta, hogy más, mint a többi.

Neked ajánljuk
A klímacsúcsra időzítette innovatív kiállítását Stella McCartney Új magyar márkát fedezhetnek fel a fenntartható divat szerelmesei Keltsük életre a falakat! Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: www.octogon.hu
Vissza
Hírfolyam