2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy fiatal magyar lány szó szerint szemétből készít trendi dizájnertáskákat

A reneszánszukat élő kézművesek egy letűnt kor zálogai. A tömeggyártás megjelenése marginalizálta az ügyes kezű iparosokat a piacon, de az egyedi, kétkezi munkával készült és a környezettudatosságot szem előtt tartó termékeknek továbbra is fontos szerepük van a társadalomban. A téma kapcsán a HelloVidék a Cifra Szoba alapítójával, Kálmán Kamillával beszélgetett. Steiner Petra írásának kivonata.

A Csongrád megyei Bordányban négy évvel ezelőtt alapított Cifra Szoba elindulása nem volt zökkenőmentes. Kálmán Kamilla elárulta, hogy kezdetben meg kellett küzdeni az emberek előítéletével, mert az újrahasznosított dolgok kapcsán sokan szó szerint a hulladékra asszociálnak. Bár a kezdeményezése eleinte egy online platformnak indult, hamar kinőtte magát, és offline is megtekinthetővé vált a Cifra Szoba kínálata.

A kezdetben tapasztalt negatív, elutasító attitűdöt hamar felváltotta az érdeklődés és a mintakövető magatartás, mert

a helyieknek már volt alkalmuk élőben is megszemlélni, megtapintani a kézműves termékeket, így maguk is rájöttek, hogy az újrahasznosított kézműves termékeknél nem a szemét újraeladására kell gondolniuk.

Jelenleg 14 alkotó tagja van a Cifra Szobának, köztük balatonfüredi és budapesti kézművesek is, de a környékből is öten gazdagítják a közösséget. Változatos a kínálat, van, aki textillel, más papírral, kerámiával és fával foglalkozik.

Furán hangzik, de bármiből lehet bármit készíteni, akár PET-palackból is fülbevalókat, ajtókopogtatókat – hozta példaként Kamilla Fotó: cifraszoba.hu

A Cifra Szoba ötlete nagyjából akkor született meg, amikor Kamilla maga is tudatosabban kezdett élni. Azóta nemcsak saját háztartásában gyarapodnak a szelektíven gyűjtött  alapanyagok, már a környékbeliek is elviszik hozzá a megyei lapot, az elhasznált, megunt vagy kinőtt farmert.

Kálmán Kamilla külön kihangsúlyozta az idő jelentőségét, ami nemcsak a munkafolyamatok hosszában nyilvánul meg, de családanyaként az élete egyéb területei közt is fenn kell tartania az egyensúlyt, hogy a hobbi, a munka ne menjen a szeretteivel való kapcsolatának rovására. 

A készen megvásárolható termékek mellett ugyanakkora hangsúlyt fektet a kézműves foglalkozásokra is, ahol elsőként textil bevásárlózsákokat készítettek, ami jó alternatívát kínál az egyszer használatos műanyag zacskók helyett.

Kamilla szerint

egyelőre még nem tudatosult a társadalomban, hogy akik az ő termékeiket választják, ezzel tudatosan mondanak nemet az import, a tömeggyártott, külföldi termékekre, valamint elköteleződnek a környezettudatosság mellett. 

A papír mint dizájner-alapanyag és esküvői dekoráció

Vannak kifejezetten csak papírból készült ékszerei, tolltartója és pénztárcája, de a hölgyek számára igazán szemrevaló darabok a dizájnertermékeknek is beillő táskák vagy az elegáns virágok. Kamilla elmondta, hogy

egyre divatosabb a zöld életmódon belül a természet tisztelete,

így például a ballagásokon, esküvőkön az élő virág helyett egyre szívesebben dekorálnak mutatós, soha el nem hervadó papírvirágokkal. 

Kamilla úgy véli, a divatipar változásai óhatatlanul is hatással vannak a kétkezi munkát végzők életére, a sűrűn váltakozó trendek befolyásolják a piaci keresletet és kínálatot, így a kézműveseknek is hol könnyebb, hol valamivel nehezebb a helyzete hazai berkeken belül. „Bízom benne, hogy a kézműves termékek is egyszer eljutnak erre a szintre, hogy egyre többen fogják őket keresni és vásárolni” – zárta gondolatait.

A Kálmán Kamillával készült teljes interjút itt olvashatják.

Neked ajánljuk
A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében Fenntartható kollekcióval a hazai élővilág megóvásáért Az újrahasznosítás, a műanyagkrízis és a vízszennyezés is beindította a fiatal innovátorok fantáziáját Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam