2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ananásszal a fenntartható textiliparért

A tíz legkörnyezetszennyezőbb iparág egyike a divatipar. A káros hatások csökkentésén fáradozik dr. Carmen Hijosa, aki a 90-es években érkezett a Fülöp-szigetekre mint bőráru-kereskedelemmel foglalkozó szakértő.

A bőráru tömegtermelése során felhasznált vegyszerek okozta környezeti terheléssel szembesülve olyan alternatíva után kezdett kutatni, amely a bőrt helyettesíteni tudja. Felismerte, hogy a műanyag nem lehet megoldás, hiszen új termék gyártásakor fontos kritérium a fenntarthatóság, és hogy a nyersanyag lebomló legyen – írja a Földgömb.

Sokévnyi kutatás után fejlesztette ki a Piñatex® nevű, ananászlevélből készülő textilt.

A Fülöp-szigetek  egyik legfontosabb terméke az ananász. A levelek a már meglévő mezőgazdaság hulladékai, annak felhasználása további jövedelemforrás az ott élők számára.

Carmen arra törekedett, hogy új, erős, nem szövött textíliát hozzon létre a bőr helyettesítésére. Miután a levelekből eltávolították a rostokat, a maradék biomassza tápanyagban gazdag, természetes műtrágyaként vagy bioüzemanyagként használható.

Fotó: Piñatex by Ananas Anam/youtube.com

Ahhoz, hogy teherbírása a ruhaipari mércéknek megfeleljen, műanyagot adnak hozzá. Politejsavat használnak, amely biológiailag lebomló anyag. A tekercseket Spanyolországba szállítják, ahol elnyerik végső bőrszerű megjelenésüket.

A kész anyagot a tervezők lábbelik és divatkiegészítők, ruházati cikkek, lakberendezési és autóipari kárpitok fenntartható alternatívájaként használják.

A Piñatex® puha és rugalmas, de mégis tartós textil, habár a valódi bőrrel még mindig nem tudja maximálisan felvenni a versenyt.

Fotó: Piñatex/facebook.com
Neked ajánljuk
A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart A jövő bútorai nem az erdőkből, hanem egy laboratóriumból kerülhetnek ki Gombajó bőrtáskával állt elő Stella McCartney A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: afoldgomb.hu
Vissza
Hírfolyam