2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dizájner madáretetők gondos kezekből

A MAACRAFT műhelyében magas minőségű, környezetbarát tárgyakat és delikátesz termékeket készítenek, miközben értelmi sérült felnőttek ismerhetik meg a munka világát, örömét. 

Szalkai Dániel a MAACRAFT segítő dizájn megálmodója és fő motorja. A szociális vállalkozás 2012-ben indult el a Miskolci Autista Alapítvány alkotóműhelyeként, segítő céllal: autistákat és egyéb sérülteket foglalkoztat a műhely – derül ki Dubóczky Krisztina riportjából.

Az autizmus a szociális, kommunikációs-kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet.

A kertgondozás, a kézműves technikák elsajátítása segít abban, hogy a műhelyben foglalkoztatott fiatalok kognitív és manuális képességei fejlődjenek.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) bútortervezőként végzett Szalkai Dánielnek fontos szempont volt az is, hogy a műhelyből kikerülő tárgyak környezetbarát alapanyagokból (háncsból, fából, festett raffiából) és technikákkal készüljenek.

A fenntarthatóság jegyében, a Magyar Madártani Egyesülettel „szövetkezve” született meg az idei év új terméke is. A mézeskalács kekszet és herbateát tartalmazó ajándékcsomag doboza valójában egy madáretető: íme, a tökéletes karácsonyi ajándék. A vidám kis házikók megjelenésüket és anyagaikat tekintve is harmóniában állnak a természettel. 

Fotó: maacraft.org

A csomagban lévő lévő herbatea is a műhelyben készül:  egy 63 m³-es, nagyon buja fűszerkertben termesztik a gyógynövényeket, fűszernövényeket. A fűszerszárító szekrényben megszárítják a növényeket, majd válogatják, kézzel morzsolják, papírtasakokba, üvegekbe töltik a fiatalok, majd a műhely webshopjában értékesítik.

Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam