2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pohár a legtermészetesebb csomagolásból

A hulladékmentesség elve alapján kifejlesztett narancsléfacsaró gép a frissen facsart narancslét eldobható műanyag helyett narancshéj poharakba tölti.

Az olasz Carlo Ratti Associati formatervező cég kifejlesztett egy olyan mobil narancsdzsúszbárt, amely a narancshéjakat is hasznosítja – írja az Inhabitat.com nyomán az Impress Magazin.

A rendelést követően a narancsok a facsaróba gurulnak, ahol a félbevágott narancsok mindkét feléből kipréselik a gyümölcslevet. Ezt követően a héjak nem a kukába, hanem az alsó tárolóba kerülnek, ahol kiszárítják és összezúzzák őket, és ott a helyszínen nyomtatott poharak készülnek belőlük.

Az eldobható narancshéj poharak teljesen lebomlanak, így nem szennyezik a környezetet.

A körkörösség egy olyan környezetbarát alapelv, amelynek a mai gazdaság irányelvévé kellene válnia” – mondta Carlo Ratti. – Célunk volt bemutatni ezt egy egyszerű narancsléfacsaró gép kifejlesztésével, amely segít megérteni, hogy milyen módon lehet egy alapanyag minden részét hasznosan felhasználni, hogy ne termeljünk több fölösleges szemetet.”

Forrás: Carlo Ratti Associati/youtube

A Feel the Peel-technológia kifejlesztői a közeljövőben narancshéjból nyomtatott tárgyak és ruhák gyártását is tervezik.

Neked ajánljuk
A törékeny termékek már gombába bugyolálva is utazhatnak Íme, az első, tengeri hulladékból készült napszemüveg Így igyekszik zöldülni a Huawei A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval) A Vöröskereszt is közreműködik a koronavírus-szűrésekben
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam