2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drasztikusan szennyezik a környezetet a karácsonyi pulcsik?

Egy a Guardianen publikált kutatás szerint a hóemberes-rénszarvasos-mikulásos ünnepi pulóverek nagyban szennyezik a környezetet. A Hubbub alapítvány 108 karácsonyi ruha anyagát vizsgálta meg, melyek 11 különböző bevásárlóutcából és online webshopból származtak.

A kutatás eredménye szerint a ruhák részben vagy teljes egészében műszálas anyagokból készültek: a fast fashion egyik legvisszataszítóbb példájának nevezte őket az alapítvány. 

Mindemellett a legtöbben csak az ünnepi időszak alatt vásárolják és hordják ezeket a ruhákat, az év többi részében pedig nem – ráadásul az emberek jellemzően minden évben új darabot vesznek maguknak, nem pedig a már meglévőket hordják újra.

A Plymouth Egyetem nemrég közzétett tanulmánya szerint a műszálas anyagok elképesztően károsak a környezetünkre: egyetlen mosással 730 ezer mikroműszálat eresztenek ki magukból az ilyen anyagú ruhák, ötször annyit, mint például a pamut-poliészter keverékből készült darabok.

Sarah Divall, a Hubbub projektkoordinátora így foglalta össze a helyzetet:

Természetesen szeretnénk, ha az emberek fantasztikusan éreznék magukat az ünnepi időszakban, és kedvük szerint öltöznének, de annyival jobban és környezettudatosabban is lehetne ezt csinálni. Például nem kéne mindig újat venni, mivel a fast fashion már enélkül is annyira problémás a környezetre nézve. Azt javasoljuk, hogy ha lehet, akkor vásárolj second hand boltokban, turkálóban, vagy cserélj karácsonyi pulcsit egy ismerősöddel, ha unod a régit.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé A fenntartható divatipar sztárjai Így varázsolhatunk ünnepi illatokat az otthonunkba A világ legrégebbi barlangi állatfestményét találták meg Indonéziában Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden
Tovább a forrásra: Player
Vissza
Hírfolyam