2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne kapkodj a bútoraid kiválasztásánál se!

Lassan járj, tovább érsz – a népi bölcsesség a fenntartható lakberendezésben is fényesen megállja a helyét.

A Daken Studio „Me and My Slow Furniture” kampánya hazai művészek és kreatív szakemberek személyes példáin keresztül mutatja be a környezettudatosság fontosságát életterünk kialakításakor – derül ki a Funzine-on megjelent összeállításból.

Az elmúlt évtizedek átgondolatlan fogyasztási szokásai végre megfordulni tűnnek, az életünk megannyi területén lassításra sarkallva minket – igyekszünk tudatosabban létezni, étkezni, közlekedni és ruházkodni.

Ez a tudatosság kiterjedhet a személyes terünkre is, amelyet úgy is kialakíthatunk, hogy elegendő időt hagyva rá, lépésről lépésre találjuk meg a hozzánk leginkább illő elemeket – a tömeggyártott berendezési tárgyak helyett egyedien újragondolt bútorokat választva.

Ezt célozza a slow furniture mozgalom, amelynek elsődleges célja a fenntartható élettér kialakítása, és amelynek Magyarországon is egyre több híve van.

A Daken Studio kampányában a Schoblocher Barbi énekesnővel, Tomcsányi Dóri divattervezővel, Kerekes Vica színművésszel és Persely Tomi kreatív igazgatóval készült fotósorozat képein minden résztvevő egy-egy általa választott vintage bútorból újragondolt, egyedi slow furniture darabbal látható együtt.

A bútorok, a „nagykövetek”: nemcsak kiegészítő dizájnelemként tűnnek fel, hanem olyan tárgyakként, amelyek az érintettek mindennapi életében is fontos szerepet játszanak.

Daken Studio – Me and my slow furniture (werk) Fotó: Erdei Bálint/Daken Studio/youtube.com

Koma Dániel és Koma Zsófi, a Daken Studio alapító testvérpárosa az elmúlt évszázad legmaradandóbb lakberendezési tárgyait kutatja és újítja fel, hogy azoknak modern megfogalmazásban adhassák vissza régi fényüket.

Nagy ösztönző erő számukra a családi példa, hiszen nagyszüleik, Gaubek Júlia, a Munkácsy Mihály-díjas bútortervező és Ilosfai József, a Magyar Köztársasági Érdemérem kiskeresztjével kitüntetett szobrász a korszak jelentős művészei voltak, akiknek alkotásai jelentős hatást gyakoroltak látásmódjukra.

Kerekes Vica kedvenc vintage darabjával Fotó: Albert Alianna/funzine.hu
Neked ajánljuk
A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart Új honlap segíti a körkörösség elvét érvényesítő terméktervezést Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: funzine.hu
Vissza
Hírfolyam