2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy jó öreg megoldás újrafelfedezése

Az emberi meggondolatlanság és kényelmesség  vezetett oda, hogy a legkevésbé indokolt esetekben, kérészéletű tárgyak készítésekor is a könnyen megmunkálható és – látszólag – tartós műanyaghoz nyúltunk. Most a környezet kárán tanulva visszatérhetünk az ártalmatlan alternatívákhoz, amelyeket el sem kellett volna hagynunk.

Bár egyre többször hallunk a műanyag szívószálakkal kapcsolatos tiltó intézkedésekről és a fogyasztók leszoktatását célzó szemléletformáló kampányokról, mivel sokan nem pusztán élvezetből, hanem például egészségügyi okból szorulnak a szürcsölésre, a megfelelő helyettesítő termékekre biztosan szükség lesz a jövőben is.

Az Élő Bolygónkon is írtunk már többek között tésztából vagy éppen ehető algából készülő helyettesítőkről, de a legkézenfekvőbb megoldást nyilván a kezdetekhez, vagyis a szalmához való visszatérés jelenti.

Ezt ismerte fel a vietnámi Tran Minh Tien is, aki a Mekong-deltában elterjedt fűféle, a Lepironia Articulata felhasználásával készít szívószálakat.

A feldarabolt, megtisztított szálakat frissen, és a hosszabb eltarthatóság érdekében szárítva is forgalmazza. A szívószál természetesen komposztálható, de akár emberi fogyasztásra is alkalmas – elrágcsálva a számos kultúrában tradicionálisan használt faágakhoz hasonló hatékony „fogkefeként” szolgálhat.

Forrás: VnExpress International/facebook.com
Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: intelligentliving.co
Vissza
Hírfolyam