2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japánban nem csak a cseresznyefa, a fenntartható dizájn is virágzik

A divatipar nem csak az alapanyagok termesztése vagy gyártása, a szállítás és a töméntelen felesleges ruhából képződő szeméthegyek révén árt a környezetnek – a ruhákon oly elbűvölően mutató színeknek is megvan az árnyoldaluk.

A festés során alkalmazott erős kemikáliák a ruhagyári munkások egészsége mellett a természetet, az élő vizeket is súlyosan próbára teszik. Erre a megoldásra keresett választ az a japán vállalkozás, amely az adalékanyagokat kiiktató színezési eljárást dolgozott ki – számol be az Octogon.

Japánban a cseresznyefa virága a megújulás szimbóluma.

A megújulás, de még inkább az újítás szimbolikáját vitte tovább a PANGAIA, amely a lehullott virágokat pólók színezésére használja.

A vállalkozás ruhái megfestéséhez nem használ szintetikus adalékanyagot, csak természetes szövetfestéket. Az egyik ruhafestékük alapanyagát a közismert szakurafa virágzata adja, amelyből pólót készítenek, a folyamathoz pedig kizárólag a leesett szirmokat használják fel.

Fotó: PANGAIA/youtube.com

Ruháik színezéséhez más növényeket, gyümölcsöket és zöldségeket is alkalmaznak. Emellett a textiltermék festése során jóval kevesebb vizet használnak fel, mint amennyit a folyamat általában igényel. A gyártás átláthatóságára is odafigyelnek: ruhacímkéiket blockchaintechnológiával olyan jelöléssel látják el, amely a ruha teljes életciklusát megmutatja, így vásárlóik a gyártás és szállítás valamennyi szakaszát nyomon tudják követni.

Neked ajánljuk
Lehet szép a partra mosott szemét? A hulladék nemcsak ártalom, de jókedv forrása is lehet Laborban növesztett fák szoríthatják vissza a bútoripar számlájára írható erdőírtást Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam