2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így igazán nem kihívás a komposztálás

A Design terminál idei mentorprogramjának győztese a Compocity névre keresztelt startup, amely a beltéri komposztálást forradalmasító megoldást dolgozott ki.

A Compocity a lakáson belüli komposztálás leegyszerűsítése és elterjesztése érdekében dolgozott ki egy automatizált, önfenntartó rendszert, amely „nem igényel napi törődést”, miközben a mikroorganizmusok segítségével az ételmaradékokat pár héten belül komposzttá alakítja – legyen szó akár sajtról, húsról vagy halról.

A bemutató leírás szerint a biológiai lebontást elősegítő kapszula révén a folyamat 8-szor gyorsabb a kukacokkal támogatott módszernél. Ha pedig a kapszula megtelt, akkor pedig a kész komposzt már mehet is a talajra.

Az eszközhöz egy mobilalkalmazás is kapcsolódik, amelyen követhető a feldolgozás folyamata, és az aktuális komposzt minősége is. Egyúttal az app játékos módon, kitüntetésekkel igyekszik megtanítani a komposztálást (mit lehet, mit nem) és a fenntartható működés ismérveit a felhasználóknak.

Forrás: Compocity TM/youtube.com

A célközönség első körben éppen ezért egy hazai oktatási intézmény, ahol közösségi támogatás keretében, 2020 első negyedévében pilotprojekt is indul. A továbbiakban a startup a közösségekre és a zöld területekkel is rendelkező vállalatokra szeretne fókuszálni – mondta el Pancsa Emese, a Compocity ügyvezetője.

Neked ajánljuk
A használt maszkból is lehet alapanyag? Mit tanulhatunk a méhektől? Különleges ajándékcsomagokkal készül a karácsonyra a Lush A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: hwsw.hu
Vissza
Hírfolyam