2020. február 22., Gerzson
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékból háztartási tisztítószer

Az élelmiszer-hulladék említésére biztosan nem az illatos tisztaság képe rémlik fel előttünk. Pedig egy amerikai startup bebizonyította, hogy a költségesen elszállított és a lerakókban klímaromboló metánt eregető szerves szemét jelentős része értékes, például folyékony tisztítószerként hasznosítható alapanyag.

A talán meglepő ötlet kulcsa az élelmiszer-hulladék összetételében rejlik, ez ugyanis nagy arányban tartalmaz vizet. A globálisan évente kidobásra kerülő 1,3 milliárd tonna élelmiszer-felesleg egyben 3,8 billió liter víz elpazarlását, sőt körülményes szállítását, elszennyeződését és kezelését is jelenti.

Erre a helyzetre keresett megoldást a Veles névre keresztelt termék megalkotója.

A különleges háztartási tisztítószert 97 százalékban élelmiszer-hulladék felhasználásával állítják elő: ebből származik a termék elsődleges összetevőjét adó víz, de a tisztítást végző alkohol, tej- és ecetsav is.

A Veles a fenntartható anyaghasználat iránti elkötelezettség jegyében újratölthető alumíniumpalackokba kerül Fotó: veles.com

A tisztítószert gyártó és további termékek előállítását tervező Ambrosia a jövőben 2,5 millió tonna tömegű élelmiszer-hulladékot téríthet el a lerakóktól.

De a hulladék nem csak Amerikában tisztít: a magyar–indiai alapítású reNEW Technologies túlnyomórészt szennyvíziszapból, mezőgazdasági és élelmiszer-hulladékból álló biomasszából sok millió baktérium közreműködésével állítja elő a Cycle névre keresztelt tisztítószerét.

Neked ajánljuk
Nem csak a futókörnél, a körkörös gazdaságban is jeleskedik az Adidas Ettől a lámpától az arcunk is felderül A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Hogyan működik a zöldkötvény Lengyelországban? Több generáció veszi ki a részét a klímavédelemből, mint gondolnánk!
Tovább a forrásra: forbes.com
Vissza
Hírfolyam