2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökológiai problémából innovatív lehetőség

Invazív tarisznyarákok páncéljából készítenek lebomló bioműanyagot Kanadában.

A montreali McGill Egyetem kutatói tavasztól kezdik gyártani azt a bioműanyagot az egyetem egyik laboratóriumában, amelyet az Észak-Amerika nyugati partvidékének természetes élővilágában komoly károkat okozó, invazív parti tarisznyarák (Carcinus maenas) kitinpáncéljából állítanak elő – írja a Vice alapján a Qubit.

A tavaly márciusban publikált technológia lényege a kitin átalakítása a kitozán néven ismert, műanyag-alapanyagként is használható poliszachariddá.

A McGill Egyetem még támogatókat kereső programja a kísérleti fázisnál tart ugyan, de a környezet- és természetvédők szerint úgy ütne egy csapással két legyet, hogy azon az élővilág, köztük az emberek is csak nyerhetnének. 

Parti tarisznyarák Fotó: John Haslam/flickr.com
Neked ajánljuk
A 3D-nyomtatókban kap új esélyt a kávézacc A Tisza nevében – Megdöbbentő film a folyó menti hulladékhegyekről (dokumentumfilm) Egy terjedelmes kalauz az apró hangyák izgalmas és hatalmas birodalmába Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam