2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európai Divathetek: mit tud kezdeni a divat a klímaváltozással?

Egyre több divateseményen kerül előtérbe a fenntarthatóság, ahol a környezeti kihívásokra is válaszokat keresnek a tervezők.

A 2020–2021. őszi–téli szezon trendjeit felvonultató év eleji koppenhágai divathetek jó alkalmat teremtettek arra, hogy a tervezők nyissanak a környezetvédelem területén is, és a különböző trendeken keresztül elindulhasson egy párbeszéd a klímaváltozás kérdéseiről – írja a Zöld Ipar Magazin.

A problémákkal való szembesülés számos kreatív megoldást hozott a várható trendekben is – az anyagválasztás területén például markánsan megfigyelhető ez a radikális ideológiaváltás.

Újrahasznosított darabok, újragondolt árnyalatok és a természetes anyagokon alapuló dizájn – mindez globális színpaddá változtatja a divatot, és arra bátorítja az ágazati szereplőket, hogy minél erőteljesebb és fenntarthatóbb megoldásokat keressenek a meglévő kihívásokra.

Fotó: Copenhagen Fashion Week/facebook.com

Londonban a Vin+Omi terveződuó bemutatóján a modellek a hiperelegáns londoni Savoy hotel összegyűjtött műanyag palackjaiból készült fejfedőket és sálakat viseltek, míg a ruhák alapanyagát helyi csalánrostokból szőtték. 

Phoebe English a divatipar mindkét nagy karbonkibocsátású tényezőjével szembeszállt a londoni bemutatón, fricskát mutatva a gyártásnak és az alapanyag globális szállítási módszerének is. Elfekvő készletekből kreált újszerű darabokat úgy, hogy a többi londoni tervezőstúdiót kérte fel, küldjenek készülő kollekcióihoz kidobásra szánt alapanyagokat.

A londoni divathét – 2020/21. tél, ősz Forrás: A FASHION/youtube.com

A New York-i divathéten Colinna Strada adott válaszokat a divatipar környezeti kihívásaira. Nemcsak hogy az egész kifutót természetes fűvel futtatta be, és zöldségágyásokból alakított ki rajta ösvényeket a modellek vonulásához, de a ruhák is rózsaalapú selyemből készültek, és felhasznált hozzájuk elfekvő készletekből származó alapanyagot is. 

Neked ajánljuk
Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé A fenntartható divatipar sztárjai A használt maszkból is lehet alapanyag? Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: zipmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam