2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hallga csak, hogy nő az alga!

És nem elég, hogy a növekedése közben szén-dioxidot nyel el, ráadásul elképesztően sokrétűen hasznosítható alapanyag. Egy holland tervezőpáros szerint az apró növények hozhatják el a 3D-nyomtatók forradalmát. 

Az utóbbi időben az alga a divatipartól a mezőgazdaságig számtalan területen vált igazi innovációforrássá, utat talált a textilfestékek, a csomagolások, sőt a lámpatestek világába is. A Deezen beszámolója szerint Eric Klarenbeek és Maartje Dros bioműanyagot készített algából, amely a jövőben akár a fosszilis alapú plasztik teljes jogú alternatívája lehet.

Az alga „előállítása”, nemcsak hogy nem jár szén-dioxid-kibocsátással, de a növekedéshez el is vonja azt a légkörből, „melléktermékként” pedig oxigént bocsát ki.

A tervezőpáros a porított algából 3D-nyomtatóval való megmunkálásra alkalmas műanyagot állít elő, amelyből gyakorlatilag bármit el lehet készíteni, amit szokványos plasztikból is: a flakonoktól az evőeszközökön át a szemeteskukáig.

Klarenbeek és Dros hosszú távú álma egy kis üzemekből álló hálózat kiépítése. Az „algapékségekben” mindenki a saját, helyben termesztett alapanyagát dolgozhatná fel, így azok a kreativitás és a helyi gazdaság felvirágoztatásának a színhelyeivé válhatnának.

Dolgos algák a lombikban Fotó: ericklarenbeek.com
Algából nyomtatott edények Fotó: ericklarenbeek.com
Neked ajánljuk
Csipkés csempékbe kapaszkodva újulhat meg a viharvert hongkongi korallvilág Egy újabb ígéretes kísérlet a fenntartható dizájn világából A gombák forradalmasíthatják a műbőr előállítását Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam