2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szabás-varrás, szemét nélkül?

A Synflux kutatócsoport felfedezte a szövethulladék csökkentésének innovatív módját: olyan ruhadarabokat készít, amelyek tökéletesen illeszkednek az ember testéhez.

Az Algorithmic Couture projekt 3D-s szkennelést használ a méretek, szabásminták pontos meghatározásához, majd különböző algoritmusokat futtat a szövethulladék lenullázása érdekében. A Synfluxot Kazuya Kawasaki divattervező, Kye Shimizu tervezőmérnök, Kotaro Sano tervező és Yusuke Fujihira gépi tanulási mérnök alapította.

Úgy gondolják, a jelenlegi divattervezési gyakorlat a felhasznált anyagok 15%-át pazarolja el azzal, hogy nem veszi figyelembe vásárlói egyedi méreteit.

A felhasználó szín-, forma- és anyagválasztását maximálisan figyelembe vevő, moduláris szabásmintákból építkező darabok rendkívül anyagtakarékos, minimális hulladékkal járó szabást tesznek lehetővé. Ráadásul, mivel a felhasználó testalkatához tökéletesen illeszkedik az eredmény, a ruhák kényelme és egyedisége is garantálja, hogy nem végzik pár hónap elteltével a szemétbe hajítva.

Forrás: Kazuya Kawasaki/youtube.com

A Marieclaire írásából további izgalmas kezdeményezéseket ismerhetnek meg a fenntartható divat szerelmesei.

Neked ajánljuk
Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé A fenntartható divatipar sztárjai A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: marieclaire.hu
Vissza
Hírfolyam