2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hátráló garnélák vihetik előbbre a környezetbarát műanyagok ügyét

Egy ausztrál orvostanhallgató rákvacsora közben ébredt rá, hogy a keze ügyében van a megoldás a kőolajalapú plasztik fenntartható helyettesítésére.

Angelina Arora orvostanhallgatóként egy lebomló műanyag-helyettesítő kifejlesztésén dolgozott, de sem a banánhéjból készült oldat, sem a kukoricakeményítő nem hozta meg a várt eredményt  – írja a Good News Network nyomán a szeretlekmagyarorszag.hu.

Az hozta meg az áttörést, mikor egy este vacsora közben ráébredt:

a garnélarák páncélja nagyon hasonlít a műanyaghoz, és jó alternatíva lehetne a környezetszennyező anyag helyett.

Az ötlet alapján Angelina egy olyan bioműanyagot fejlesztett ki a garnélarákok páncéljából, ami 33 nap alatt teljes egészében lebomlik. Az anyag rugalmas, strapabíró, nem oldható és átlátszó, amivel tökéletes alternatívát kínál a közönséges műanyaggal szemben. A felfedezés iránt már több gyártó és cég is érdeklődik.

Fotó: Angelina Arora
Neked ajánljuk
A használt maszkból is lehet alapanyag? A tengeri füvek nemcsak a szén-dioxid, de a műanyag elleni küzdelmünkben is segíthetnek Fejlesztik a nógrádi és a Bükk-vidéki geoparkok turizmusát Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam