2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kis furfanggal a halpénz is hasznot hajthat

Kínai kutatók szerint a viselhető, hajlítható kijelzővel felszerelt kütyük előállításakor használt műanyag helyettesítésére jó alternatíva lehet a halpikkely.

A halpikkelyek 3 százalékát teszik ki az évente feldolgozott 70,5 millió tonna hal össztömegének, további felhasználásra pedig nem kerülnek. Így a formadöntő ötlettel nem csak a kütyük gyártása lehetne egy kicsit környezetbarátabb, a szerves hulladék is hasznosulhatna.

A kínai szakemberek el is készítettek egy prototípust az általuk kidolgozott eljárással.

A pikkelyekből kivont zselatinból rendkívül vékony filmréteget állítottak elő, amibe aztán apró ezüst nanovezetékek kerültek elektródaként.

A fénykibocsátást egy rézből és cink-szulfidból álló anyaggal oldották meg. A halpikkelyes hajlítható kijelző 24 nap alatt teljesen lebomlik a talajban, míg egy hagyományos, műanyagból készült panelnek ehhez évszázadok kellenek. 

Fotó: pxfuel.com
Neked ajánljuk
Új ruhadarabként folytatják a megunt svéd pulóverek Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen A madarak azt csiripelik, érdemes a Chez Dodo édes meglepetéseit választani Lehet egy eldobható pelenka fenntartható? Elképesztő mennyiségű apró műanyagot juttatunk a környezetbe
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam