2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Installációval üzentek a Világgazdasági Fórumnak

Tengeri moszatból készült installációval üzent a Világgazdasági Fórum résztvevőinek egy német képzőművész, aki úgy véli, az ökoszisztéma megóvására használhatjuk ugyanazt az emberi találékonyságot, amellyel a bolygót tönkretettük.

A tengerpart közelségét hozta el a hegyvidéki Davos-Klostersbe Julia Lohmann német tervező. A január végén immáron 50. alkalommal megrendezett Világgazdasági Fórumon (WEF) a legbefolyásosabb politikusok, közgazdászok, tudósok, a civil társadalom képviselői és nemzetközi szervezetek gyűltek össze, hogy megvitassák a legfontosabb társadalmi kihívásokat. Lohmann tengeri moszatból és rattanból készült szerves pavilonja az óceán illataiba és színeibe kalauzolta a látogatókat, így emlékeztetvén őket a környezetvédelem fontosságára.

Fotó: WEF

A német tervező ennél jobb helyszínt nem is találhatott volna arra, hogy bemutassa a Hidaka Ohmu névre keresztelt tengerimoszat-installációját, amellyel a természet szimbiotikus kapcsolatainak megismertetése volt a célja. A formatervezéssel és kutatással foglalkozó Lohmann olyan projekten dolgozik most, amelyben a tengeri moszatok fenntartható felhasználására keresik a választ.

„Szükségünk van egy empatikus, nem emberközpontú megközelítésre a természettel kapcsolatban – mondta Lohmann. – Minden fajnak egyenlő joga van az életre ezen a bolygón. Az ökoszisztéma megóvására és újjáépítésére használhatjuk ugyanazt az emberi találékonyságot, amely az éghajlati válsághoz vezetett. Ehhez pedig a dizájnnak is lesz mit hozzátennie.”

A Hidaka Ohmu nevét egyfelől a telepítéshez használt hidaka moszatról kapta, másfelől egy japán animációs film népszerű, rovarszerű lényeiről. Az 1984-es sci-fi a környezeti pusztításokra hívta fel a figyelmet. Az installáció kipróbálása mellett arra kérték a WEF résztvevőit, hogy készítsenek maguknak különféle tárgyakat tengeri moszatból, ebből a célból Lohmann berendezett egy kis moszatkészítő műhelyt.

A kutatónő a finn Aalto Egyetem dizájn tanszékén tanít, ahol anyag- és biológiai kutatásokat is folytat az algákkal kapcsolatban.

Neked ajánljuk
Műalkotások készülnek a Csomolungma meredélyein összegyűjtött szemétből Elkészült a Nyíregyházi Állatpark India-háza Hópelyhek csodálatos kavalkádja (képgaléria) Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam