2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ferencz Borbála kezében a félredobott drukkersálak is új formába lendülnek

Ferencz Borbála újrahasznosított poliészterből varrt ruhái és műanyaghulladékból előállított ékszerei új aspektusból mutatják meg, mit is jelent a fenntarthatóság, sőt az öltözködés egyik lehetséges alternatíváját is felmutatják.

A tervező kezéből kikerülő színes és merész holmik valóságos energiabombaként hatnak, egyszerre sugallnak felszabadultságot, és szabadítanak ki az öltözködés korlátai közül. A Welovebudapest oldalán megjelent interjú tanúsága szerint Borbálát ruhatervezőként leginkább a társadalmi kérdések és a felelős gondolkodás foglalkoztatja.

Mesterszakon készítette első upcycling ruháit, amelyekkel „a mindent elborító áru- és információdömpingre” reflektált. „Ingruhákból és kétrétegű PVC-kabátból álló szetteket terveztem, ez utóbbi rétegei közé pedig csupa olyasmit varrtam – reklámújságot, vonatjegyet, nejlonzacskót –, amivel a hétköznapjainkban rendszeresen találkozunk.”

A kontrasztokra építette az egész sorozatot, azt szerette volna megmutatni, hogy egy csomó mindent tényleg csak egyszer használunk, „holott az anyag, sőt sokszor a vizualitás is többet érdemelne.”

A mesterdiploma elkészítése előtt sokat járt turkálókba, ócskapiacokra, itt talált rá a focidrukkersálakra, amelyeknek az egyetlen funkciójuk, hogy kifejezzék a szurkolók rajongását, mégis rengeteg közülük egyetlen alkalom után turkálóban végzi. Ezeket, és az élénk színekkel, feliratokkal teli sportruhákat elkezdte – sokszor a felismerhetetlenségig – szétvágni, és azokból új darabokat varrni.

A tervező kreációi a 2019-es Marie Claire Fashion Days kifutóján Fotó: Ferencz Borbala/facebook.com

Minden, amit tervezőként készít, az értékes és értéktelen, az új és régi kontrasztjára épít. Meglátása szerint a műanyag és a poliészter nem tűnik el soha, de annak, aki alaposabban belemerül a témába, jobban megismeri a műanyag termékek életciklusát, a hozzáállása is megváltozik. Ferencz Borbála szeretné, ha ez a tudás egyre többekhez eljuthatna, és bízik benne, hogy ebben az övéhez hasonló projektek is segíthetnek – derül ki Rothman Gabriellának interjújából.

Neked ajánljuk
A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk A fenntarthatóságot szem előtt tartva alkotó magyar fotósok és formatervezők mutatkoztak be Romániában Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: welovebudapest.com
Vissza
Hírfolyam