2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A H&M díjjal támogatja a fenntarthatóság feltörekvő tervezőit

A Global Change Award összesen 1 millió euróval támogatta az öt nyertes pályázatot, amelyeket a legjobbnak, leginkább innovatívnak ítélt a zsűri a beérkező csaknem 6000 pályázat közül.

„A nyertes innovációk segítenek iparágunk átrendeződésében, és remélhetőleg másokat is ösztönöznek új megoldások megtalálására” – idézi a Glamour Karl-Johan Perssont, a H&M Alapítvány igazgatótanácsának tagját.

Idén az amerikai-brazil Galy Incredible cotton névre keresztelt pályázata vitte el a 300 ezer eurós fődíjat. A hagyományos pamut termesztése hatalmas mennyiségű vizet, földet és rengeteg vegyszert igényel, mindezzel pedig jelentős mértékű üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményez. A kártétel megállítása érdekében Galy arra vállalkozott, hogy más módon, sejtekből állít elő pamutot.

A laboratóriumban termesztett pamut bárhol előállítható, függetlenül a talaj állapotától vagy az időjárási körülményektől, illetve anélkül, hogy kimerítené a bolygónk erőforrásait.

Sokkal kisebb mértékű üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, és nem drágább, mint a pamut hagyományos előállítása.

Forrás: H&M Foundation/youtube.com

Nem csupán a nyertes Galy, de a további díjazott innovációk is ígéretes újításokat hozhatnak el a divatiparban. A Feature Fibre természetes színek felhasználásával, fehérje-DNS-ből készített szöveteket, a TextileGenesis újítása a fenntartható textilgyártás ellenőrizhetőségén javít. A Zero Sludge szennyvíztisztítási technológiával, a francia Airbrics, Fairbrics pedig üvegházhatású gázok fenntartható poliészterré alakító innovációjával érdemelte ki az elismerést.

Neked ajánljuk
A klímacsúcsra időzítette innovatív kiállítását Stella McCartney Új magyar márkát fedezhetnek fel a fenntartható divat szerelmesei Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot Csökkenti a földi szén-dioxid-kibocsátását az easyJet
Tovább a forrásra: glamour.hu
Vissza
Hírfolyam