2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Föld alatt burjánzó finom csipkék igézetében

Az Amszterdamban élő Diana Scherert elvarázsolják a gyökerek földben megbújó, finom hálózatai. Sikerült kidolgoznia egy eljárást, amellyel képes elérni, hogy a növények gyökérzete finom mintákba rendeződjön.

Scherer izgalmasnak találja azt a sokféle módszert és erős kitartást, amellyel az emberiség a növényvilágot saját javára igyekszik gyarapítani és alakítani. Az ő technikája 3D-nyomtatóval készített, földbe helyezett sablonokon alapul.

A gyökerek tápanyagok és víz után kutatva körülszövik a sablont, így a természet és az alkotó együttműködéséből születnek meg a sajátos formák és mintázatok.

Amikor a növény gyökereinek dinamikáját használom a munkám elkészítéséhez, láthatóvá teszem a láthatatlan folyamatokat – fogalmazott a Selvedge-nak a dizájner.

A természet által szőtt darabok elkészítése több hetet vesz igénybe. A folyamat végén Scherer a gyökereket kiszárítja, és több réteg felhasználásával látványos textileket hoz létre.

Diana Scherer munkái 2017-ből Forrás: Radboud University/youtube.com
 Egy 2018-as kiállításon bemutatott, gyökérből szőtt textil finom rajzolata Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Csipkés csempékbe kapaszkodva újulhat meg a viharvert hongkongi korallvilág Egy újabb ígéretes kísérlet a fenntartható dizájn világából A gombák forradalmasíthatják a műbőr előállítását Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: wiley.com
Vissza
Hírfolyam